Warning: file_get_contents(/static/img/users/55x55/2libdaqoab36cf.jpg) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in /forum/themes/comments.php on line 85

Warning: file_get_contents(/static/img/users/55x55/92nql1524pfked.jpg) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in /forum/themes/comments.php on line 85

Warning: file_get_contents(/static/img/users/55x55/2kime733ack3g3.jpg) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in /forum/themes/comments.php on line 85
    • CommentAuthor
      CommentAuthorLubella
    • CommentTime19-12-2007 15:29:46
    Nie jest chyba dla nikogo tajemnicą, że aby potrawa była wyjątkowa, czy po prostu smaczna, musi zostać odpowiednio przyprawiona. Czasem nie wystarczy użyć najpopularnijeszych przypraw w naszej kuchni, czyli soli i pieprzu. Aby potrawy z makaronu uzyskały smak taki jaki mają te podawane w ich ojczyźnie, tj. we Włoszech, trzeba wzbogacić nieco swoją wiedzę o tym, jakie przyprawy do makaronu pasują. Najlepszy smak i aromat mają przyprawy świeże, dlatego warto jest starać się je zdobyć. Jeśli jednak nie ma możliwości zakupienia np. świeżej bazylii, czy innej przyprawy podanej w przepisie, można zastąpić je przyprawami sproszkowanymi. Na początek bazylia odgrywa ona ważną rolę w kuchni włoskiej i jest najczęściej stosowana i dodawana w ostatnich minutach gotowania. Ma smak pieprzowo - słodki. Ususzona bazylia traci na pikantności. Jeśli używamy świeżych listków bazylii, warto pamiętać, aby ich nie kroić lecz drzeć, wówczas dodane do potrawy nie czernieją. chili jest uzyskiwane ze strąków różnych rodzajów papryki, ma ostry smak. Można używać chili w różnej postaci: suszonej, sproszkowanej, świeżej. Najostrzejsze są zazwyczaj najmniejsze chili. cynamon pochodzi z kory drzewa cynamonowca, które ma bardzo silny zapach. Używany do deserów, sosów cynamon to ususzona wewnętrzna warstwa kory młodych pędów, która wystawiona na powietrze zwija się podczas suszenia. Warto pamiętać, żeby cynamonu używać w małych ilościach. czosnek o czosnku napisano już wiele, z tego względu, że ma zastosowanie w wielu potrawach nadając im przenikliwy, ostro - korzenny smak. Czosnek należy do tej samej rodziny co cebula i por, ale jest z nich najostrzejszy, co jest spowodowane tym, że zawiera w sobie wysoki poziom oleju. Należy pamiętać, że im świeższa główka czosnku, tym więcej zawiera oleju i tym ostrzejszy ma smak. Warto także pamiętać, żeczosnek to nie tylko przyprawa, posiada on bowiem także właściwości lecznicze, działa jako środek ułatwiający trawienie, stymuluje również układ odpornościowy. Dobrze jest więc go mieć zawsze pod ręką. koperek pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, ma gorzko - słodkawą woń, świetnie nadaje się do ryb, mięsa, ziemniaków, śmietany. Koperek najlepiej stosować do potraw tuż przed podaniem i nie ususzony lecz świeży, gdyż po ususzeniu traci swój aromat. majeranek to krewny oregano, lecz ma łagodniejszy smak a po ususzeniu nie traci swojego świeżego aromatu. W polskiej kuchni to popularna przyprawa używana do zup, mięsa, ryb, drobiu, sałatek. oregano zwane jest także włoskim majerankiem. Często używany w kuchni włoskiej i francuskiej. Ma ostry smak, doskonale łączy się z pomidorami, czosnkiem, cebulą. Stosowany do pizzy,zup, sałatek. dobrze dodawać oregano do potraw tłustych, mięsnych, gdyż dzieki niemu stają się lekkostrawne. papryka czerwona czerwona, żółta, zielona. Czym się od siebie różnią? Różnice w kolorach są oczywiste, ale ich smak i łatwość trawienia też są odmienne. Czerwona papryka ma słodszy smak i bardziej miękki miąższ. Nadaje się więc do zapiekania. papryka żółta i zielona ma chrupki miąższ i ostry smak, nadaje się do sałatek, potraw smażonych po chińsku. pieprz biały pochodzi z tego samego pnącza co pieprz czarny, ale jest inaczej przygotowywany do użycia. Jest delikatniejszy w smaku. dodaje się go do potraw z białymi lub śmietanowymi sosami, gdzyż białe ziarna pieprzu w nich się nie wyróżniają. pieprz czarny to dojrzałe jagody tropikalnego pnącza ususzone na słońcu, dzięki któremu przybierają postać czarnych, twardych kulek. Ma on bardzo ostry smak i zapach. Zmielony pieprz wietrzeje, dlatego warto przechowywać go w całości i mleć tuż przed użyciem. pietruszka - natka ma smak podkreślający walory innych składników potrawy. Natka pietruszki powinna być stosowana tylko świeża i posypywana na potrawę tuż przed podaniem. Przyprawa ta stanowi bogate źródło żelaza, witamin A, B i C. rozmaryn to zioło często używane w kuchni europejskiej. Stosuje się go najczęściej do mięs, ale raczej pod koniec gotowania, bo inaczej wyparoują olejki eteryczne w nim zawarte. Aromat rozmarynu przypomina zapach sosny. szafran to przyprawa dość droga, uzyskiwana z pręcików kwiatu szafranu jesiennego krokusa. Nadaje potrawom, np. sosom, zupom pięknego, ciemnopomarańczowego koloru. Ma ostry smak łagodniejący w czasie gotowania. Aby wydobyć smak szafranu należy go zrumienić, aż ściemnieje, ostudzić i pokruszyć. tymianek ma silnie pikantny smak i aromat, dlatego należy go do potraw dodawać ostrożnie. Tymianek ma listki o małej zawartości wody,dlatego łatwo go osuszyć, a w tej postaci jak równie aromatyczny jak świeży. wino białe nadaje potrawom delikatny smak. Nie powinno być ono w potrawie wyczuwalne, dodajemy je w małej ilości, a podczas gotowania alkohol musi się wygotować. Używamy wina wytrawnego z winogron, najlepiej do potraw pikantnych lub z owocami morza. Do dań słodkich pasuje likier, unikamy słodkiego wina białego. wino czerwone warto dodać do czerwonych mięs, do sosów na bazie pomidorów, gdzyż dzięki niemu potrawa uzyskuje bogatszy smak. Najlepsze do potraw jest wino wytrawne i tak dobre, aby można je podać również do stołu.
    • CommentAuthor
      CommentAuthorewelosa
    • CommentTime19-12-2007 17:30:24
    Ja lubię bardzo wszelkie sery do makronów oraz szpinak :smile:
    • CommentAuthor
      CommentAuthorSysia
    • CommentTime19-12-2007 17:51:52
    Sery, bazylia, czosnek i sosy różnego rodzaju, to u mnie główne dodatki do makaronów, albo na słodko
    • CommentAuthor
      CommentAuthoryolucha
    • CommentTime19-12-2007 19:59:49
    Ale pieknie :smile: Uwielbiam w czapce Gwiazdorka :clap: Jak makaron to i wszelkie grzyby , sosy grzybowe no i oczywiście pomidory pod kazda postacia :jumping:
    • CommentAuthor
      CommentAuthorewelosa
    • CommentTime20-12-2007 08:06:12
    Yolucha no ładnie w tej czapeczce sie prezentuje :wink: tylko małe pytanko pozostaje to Gwiazdorek czy Gwiazdka ? może podyskutujmy nad tym tak na wesoło :swingin:
    • CommentAuthor
      CommentAuthoryolucha
    • CommentTime21-12-2007 20:56:45
    :confused:hmm- u nas chodzi Gwiazdor :smile: ale masz racje ,bo u mojej kolezanki w Zduńskiej Woli-Mikolaj , a u Ciebie Ewelosa? :wink:
    • CommentAuthor
      CommentAuthorola2103
    • CommentTime11-08-2010 15:27:22
    pietruszka, biały ser i kawałki kurczaka w czerwonej marynacie- to mój przepis na sukces!
    • CommentAuthor
      CommentAuthortatarka
    • CommentTime20-08-2010 14:29:50
    czosnek przysmażony na oliwie i maśle z dodatkiem bułki tartej, świeża natka pietruszki, oliwa z pierwszego tłoczenia i porządny parmezan....szybkie, proste, smaczne !
    • CommentAuthor
      CommentAuthorelka87
    • CommentTime29-10-2010 14:58:43
    Do makaronu naprawdę nie potrzeba wielu i składników i czasu Zgrany duet tworzą: makaron i pomidory:) Na pyszny obiad wystarczy makaron, pomidory, świeża bazylia i oliwa z oliwek
    • CommentAuthor
      CommentAuthorkorniszon5
    • CommentTime05-11-2010 09:58:33
    Makaron z serem też smakuje pysznie Nawet sam makaron w sosie serowym to dla mnie super obiad czy kolacja a ile rodzajów sera tyle dań z makaronu :)
    • CommentAuthor
      CommentAuthorMalinowa
    • CommentTime08-10-2012 22:30:30 zmieniony
    Ja jestem zakochana ostatnio w jakiejś nowej mieszance. Są to są suszone pomidory plus bazylia? Nie pamiętam dokładnie, ale smakuje tak ekstra, że wymyslamy z rodzinka coraz to nowsze dania. Ostatnio wybór padł na makaron, podsmażaną szynkę, mozarellę, prażone ziarna słonecznika i ta przyprawa, super! :)
    • CommentAuthor
      CommentAuthorJarzynka
    • CommentTime23-10-2012 14:00:08
    Taaak! suszone pomidory, oliwki, rucola makaron, do tego jakis super sos i voila!
    • CommentAuthor
      CommentAuthormalg
    • CommentTime01-11-2012 00:34:43
    Wydaje mi się, że makaron nie potrzebuje wielu składników. Malinowa mówiła o jakiejś ekstra przyprawie, ale proponuję tylko naturalne składniki, np. bazylia, oliwa i orzechy na pesto lub oliwa, pietruszka i słonecznik albo dynia.
    • CommentAuthor
      CommentAuthormariola85
    • CommentTime30-11-2012 09:36:24 zmieniony
    Ja do makaronów jesienią robię głównie białe śmietanowe sosy z grzybami, zimą mięsne sosy z dodatkiem pomidorów z puszki, wiosna makaron z oliwą i lekko podsmażonymi młodymi warzywami a latem uwielbiam bezmięsne sosy na bazie świeżych pomidorów, które długo smażę przyprawiam tylko sola, pieprzem i zielona bazylią.
    • CommentAuthor
      CommentAuthorgosiah
    • CommentTime04-12-2012 13:15:36 zmieniony
    Domowej roboty pesto ze szpinaku z wloskimi orzechami
    • CommentAuthor
      CommentAuthorlwica1998
    • CommentTime01-02-2013 14:35:36 zmieniony
    Ostatnio jak mieliśmy domowa grypę do makaronu dodałam sos czosnkowy :
    4 Zęby czosnku, duży jogurt naturalny, pół zielonego ogórka startego na miazgę, sól , pieprz i zioła prowansalskie.
    Pewnie malo odkrywcze , ale bardzo smaczne i zdrowe:)
  1. Mi do makaronu bardzo odpowiada szpinak oraz czosnek. Ostatnio widziałam też taki makaron z dodatkami - lubczykiem albo czosnkiem niedźwiedzim w środku i jestem bardzo ciekawa jak smakuje.