{{ state.title }} {{ state.desc }}

Barszcz biały - Żurek

Barszcz  biały - Żurek
do 1 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Zupy kwaśne do potraw takich należy: kwasówka, zupa cytrynowa i przede wszystkim żur nazywany dawniej białym barszczem, z jego odmianą - zalewajką, czyli żurem z ziemniakami.

{{ item.title }} zobacz {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i przesmażyć.

2

Do żuru wlać 700 ml wody, dodać czosnek, słoninę, kiełbasę i majeranek, doprawić i gotować 15 minut.

3

Kiełbasę wyjąć, pokroić na plastry.

4

Ugotowane jajka obrać i pokroić na pół. Rozłożyć jajka i kiełbasę na talerzach. Zalać zupą.

5

Podawać z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi plastrami usmażonej cebuli.

6

Żur można ugotować na żeberkach, bulionie, wywarze z warzyw lub grzybów.

Tagi / słowa kluczowe

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.