{{ state.title }} {{ state.desc }}

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)
do 3 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Jeszcze w xix wieku grzyby zaliczano do potraw ludu. Możni jadali jedynie prawdziwki, rydze, smardze, pieczarki i trufle. Mimo to i na chłopskich, i na pańskich stołach postna zupa grzybowa rozpoczynała wieczerzę wigilijną. Dzisiaj, gdy grzyby stały się rzadkim rarytasem, zupy grzybowe tak jak i pogardzane niegdyś ostrygi należą do potraw wykwintnych.

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Grzyby opłukać, zalać 1,5 l wody, moczyć 1 godzinę, gotować 30 minut.

2

Warzywa obrać, opłukać. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, 1 marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę do grzybów. Gotować 30 minut. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski i dodać ponownie do wywaru, doprawić solą i pieprzem.

3

1 marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, dorzucić do zupy. Gotować 3 minuty i podawać z łazankami lub lanymi kluskami.

4

Zupę można przygotować na bulionie zamiast wody.

5

Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki

6

Zupę można też zaciągnąć łyżką mąki przesmażonej na oliwie lub maśle.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.