Ajerkoniak domowy


To przepis z wiekowej już książki kucharskiej. Przepis jest sprawdzony i zawsze wychodzi bardzo smaczny likier:)

20 minut łatwy

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 29

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • mleko 1 szklanka
  • cukier 30 dag
  • spirytus 0.25 l
  • jaja kurze całe 5 szt.
  • cukier waniliowy 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Jajka sparzyć. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać tak długo,aż cukier się rozetrze i powstanie puszysta masa.
  2. Do utartej masy wlewać bardzo powoli mleko, cały czas ucierając.
  3. Jak masa się połączy z mlekiem wlewać bardzo ostrożnie, powoli spirytus. Podczas wlewania spirytusu włączyć mikser na najwyższe obroty.
  4. Po wlaniu spirytusu jeszcze ubijać przez chwilę.
  5. Rozlać do wyparzonych butelek albo karafki.
  6. Pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.

Ostatnio na forum

Warsztaty dla kucharzy
Evaleri85 | 2014-12-22 21:27:45

Zgłosiłam moją restaurację do konkursu, w którym można było wygrać szkolenie z zakresu...

Kosmetyki na święta
ANASTAZYXXX95 | 2014-12-22 17:42:26

kupiłem w ubiegłym roku dziewczynie takie kosmetyki o zapachu czekolady była zachwycona...

Przesądy w kuchni
EcoVannesa2749 | 2014-12-22 15:30:42

I majonezu! Majonezu też nie wolno bo nie wyjdzie i w ogóle siedem nieszczęść z tego będzie!...

Danie Królewny Śnieżki czyli coś co uwielbiają moje dzieci
EcoVannesa2749 | 2014-12-22 15:28:38

Moje dzieciaki przepadają za plackami ziemniaczanymi. Koniecznie na słono, za słodkimi jakoś...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników