Ajerkoniak domowy


To przepis z wiekowej już książki kucharskiej. Przepis jest sprawdzony i zawsze wychodzi bardzo smaczny likier:)

20 minut łatwy

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 29

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • mleko 1 szklanka
  • cukier 30 dag
  • spirytus 0.25 l
  • jaja kurze całe 5 szt.
  • cukier waniliowy 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Jajka sparzyć. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać tak długo,aż cukier się rozetrze i powstanie puszysta masa.
  2. Do utartej masy wlewać bardzo powoli mleko, cały czas ucierając.
  3. Jak masa się połączy z mlekiem wlewać bardzo ostrożnie, powoli spirytus. Podczas wlewania spirytusu włączyć mikser na najwyższe obroty.
  4. Po wlaniu spirytusu jeszcze ubijać przez chwilę.
  5. Rozlać do wyparzonych butelek albo karafki.
  6. Pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.

Ostatnio na forum

Lubicie sushi?
IlanaWro77 | 2014-04-16 15:00:40

Ja sushi w zasadzie nigdy w życiu nie jadłam, jakoś nie ciągnie mnie do tej potrawy i w...

Idzie wiosma marzy mi się ................
IlanaWro77 | 2014-04-16 14:58:18

Mi marzy się sernik z truskawkami i zimne lody, imprezki przy grilu i jeżdżenie na rowerze do...

Farsz do lazanii
Młoda | 2014-04-15 16:59:19

Mój ulubiony farsz to cukinia, bakłażan, szpinak, czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa,...

Lubicie sushi?
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:59:26

Nie mam wielkiego doświadczenia z tym przysmakiem Japońskiej kuchni, bo zdarzyło mi się raptem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników