Ajerkoniak domowy


To przepis z wiekowej już książki kucharskiej. Przepis jest sprawdzony i zawsze wychodzi bardzo smaczny likier:)

20 minut łatwy

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 29

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • mleko 1 szklanka
  • cukier 30 dag
  • spirytus 0.25 l
  • jaja kurze całe 5 szt.
  • cukier waniliowy 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Jajka sparzyć. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać tak długo,aż cukier się rozetrze i powstanie puszysta masa.
  2. Do utartej masy wlewać bardzo powoli mleko, cały czas ucierając.
  3. Jak masa się połączy z mlekiem wlewać bardzo ostrożnie, powoli spirytus. Podczas wlewania spirytusu włączyć mikser na najwyższe obroty.
  4. Po wlaniu spirytusu jeszcze ubijać przez chwilę.
  5. Rozlać do wyparzonych butelek albo karafki.
  6. Pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.

Ostatnio na forum

Chłodnik
THANH1247 | 2014-09-21 20:39:53

Ja bardzo lubię eksperymentować w kuchni szczególnie latem... wtedy właśnie wymyślam różne...

Co na poprawę humoru?
THANH1247 | 2014-09-21 20:37:36

Niewidomy mężczyzna wchodzi przez pomyłkę do baru dla lesbijek. Odnajduje drogę do bufetu i...

Napój orzeźwiający
THANH1247 | 2014-09-21 20:36:28

Koktajle to najlepsze co może być ... bardzo lubię z nimi eksperymentować, szukać nowych...

Meble drewniane do salonu
Hiperpamela2058 | 2014-09-21 19:33:31

ja uwielbiam meble drewniane... uważam, że to najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o zakup mebli...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników