{{ state.title }} {{ state.desc }}

Babka z jabłkami

Babka z jabłkami
do 3 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Bardzo łatwa w wykonaniu, proste składniki, trzeba tylko postępować zgodnie z przepisem;) szybko się ją robi i szybko się zjada;)

{{ item.title }} zobacz {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ucierać mikserem na biało (można dodać 2 łyżki ciepłej wody).

2

białka ubić na sztywną pianę.

3

delikatnie łyżką (nie mikserem, inaczej piana opadnie) wymieszać żółtka i białka.

4

dodać mąkę, kilka kropli aromatu (wg uznania) i jeszcze raz delikatnie wymieszać. (powstaje gęste, ale bardzo puszyste ciasto).

5

wyłożyć połowę ciasta na blachę (ok. 30x30cm), w ciasto gęsto powkładać połowę pokrojonych na plasterki jabłek. Wyłożyć drugą połowę ciasta i pozostałe jabłka.

6

wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 45 minut. Najpierw przy 200 st c, a gdy się z wierzchu zarumieni (po ok. 25 minutach)- zmniejszyć ogień do 180 st c.

7

uwaga! Nie dodawać proszku do pieczenia, ciasto samo rośnie!

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.