Bakłażan smażony w panierce

Gotowy do jedzenia!
więcej zdjęć

Takiego bakłażana robiła mi mama, kiedy byłam jeszcze mała. Teraz mogę go sobie sama zrobić. Przypuszczam, że danie pochodzi z grecji, bo tam bakłażany używa się bardzo często w kuchni.

15 minut

Gotuje: PaniMISIOWA Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 11

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 2 (podstawowa ilość: 2)

  • bakłażan 1 szt.
  • jaja kurze całe 1 szt.
  • sól biała 0.5 łyżeczka
  • bułka tarta 0.5 szklanka
  • olej 2 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (8)

  1. Bakłażana kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, moczymy w jajku roztrzepanym z solą, a następnie panierujemy w bułce.
  2. Smażymy na dość dużej ilości rozgrzanego oleju (w razie potrzeby podlewamy) na niewielkim ogniu, aż bakłażan stanie się miękki (sprawdzamy nakłuwając widelcem) i zabierze złosistego koloru.
  3. Polecam jeść na ciepło prosto z patelni.

2010-10-19 09:24:23
jako wielbicielka warzyw polecam, swietny przepis

2010-10-19 09:24:23
Bardzo smaczny jest panierowany bakłażan inaczej oberżyna:) Bardzo lubie panierowane warzywa i polecam:)

Ostatnio na forum

Napój orzeźwiający
ewelka13 | 2014-07-23 00:38:42

Kompot z rabarbaru http://smacznepotrawy.com/napoje/kompot-z-rabarbaru-2/

Chłodnik
ewelka13 | 2014-07-23 00:36:12

Zupa wiśniowa z...

Placki ziemniaczane!
ewelka13 | 2014-07-23 00:33:30

Placki ziemniaczane http://smacznepotrawy.com/przepisy/obiady/placki-ziemniaczane/

Faszerowane warzywa
ewelka13 | 2014-07-23 00:31:07

greckie papryki...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników