Bakłażan smażony w panierce

Gotowy do jedzenia!
więcej zdjęć

Takiego bakłażana robiła mi mama, kiedy byłam jeszcze mała. Teraz mogę go sobie sama zrobić. Przypuszczam, że danie pochodzi z grecji, bo tam bakłażany używa się bardzo często w kuchni.

15 minut

Gotuje: PaniMISIOWA Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 11

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 2 (podstawowa ilość: 2)

  • bakłażan 1 szt.
  • jaja kurze całe 1 szt.
  • sól biała 0.5 łyżeczka
  • bułka tarta 0.5 szklanka
  • olej 2 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (8)

  1. Bakłażana kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, moczymy w jajku roztrzepanym z solą, a następnie panierujemy w bułce.
  2. Smażymy na dość dużej ilości rozgrzanego oleju (w razie potrzeby podlewamy) na niewielkim ogniu, aż bakłażan stanie się miękki (sprawdzamy nakłuwając widelcem) i zabierze złosistego koloru.
  3. Polecam jeść na ciepło prosto z patelni.

2010-10-19 09:24:23
jako wielbicielka warzyw polecam, swietny przepis

2010-10-19 09:24:23
Bardzo smaczny jest panierowany bakłażan inaczej oberżyna:) Bardzo lubie panierowane warzywa i polecam:)

Ostatnio na forum

Podręczniki szkolne
NajLayla78 | 2014-10-21 14:43:46

Jesli chodzi o podreczniki, to najpierw moje dziecko rozeznaje się ile ksiazek moze odkupic od...

Własna restauracja - moje początki :)
NajLayla78 | 2014-10-21 14:40:42

Sama nie mialam nigdy potrzeby zaznajamiac sie w temacie, ale slyszalam co nieco dobrego o...

Jak długo trzymacie choinke?
NajLayla78 | 2014-10-21 14:35:15

Ja od jakiegos czasu przerzuciłam sie na zywe drzewko. Poki sie nie zaczyna obsypywac, trzymam...

Jak skutecznie dbać o skórę?
NajLayla78 | 2014-10-21 14:30:28

Nie słyszałam o kombajnie kosmetycznym, szczerze mówiąc, ale sama nazwa mnie odstrasza :P Poza...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników