Bakłażany smażone

Bakłażany smażone

Wegetariańskie, szybkie danie. Można zamiast w mące obtoczyć bakłażany w jajku i bułce.

15 minut łatwy

Gotuje: Aria Uwielbia: 3 osoby

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 7

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • nać pietruszki 1 szt.
  • oliwa 1 łyżka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 4 łyżka
  • bakłażan 1 kg
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (2)

  1. Bakłażany obrać i pokrajać w plastry. Posypać solą pozostawić na 60 minut.
  2. Osuszyć posypać pieprzem, obtoczyć w mące.
  3. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  4. Przed podaniem posypać natką.

2010-10-19 09:24:23
szybki smaczny obiad

2010-10-19 09:24:23
mozna obtoczyc jeszcze w jajku

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników