Barszcz czerwony kiszony


Bardzo stary przepis warto wypróbować tak powstawał kiedyś prawdziwy barszcz

24 dni 5 minut

Gotuje: iwa643 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 17

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 12 (podstawowa ilość: 12)

  • buraki 1 kg
  • woda 3 l
  • skórka z kromki razowego chleba 1 szt.
  • czosnek 3 szt.
  • cukier 1 łyżka
  • sól 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn.
  2. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku.
  3. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany.
  4. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój.
  5. Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy.

Ostatnio na forum

Gry na prezenty
EcoTajuana99 | 2014-11-26 12:37:26

U mnie w tym roku też składamy się wspólnie na gry na prezent ale i na konsolę xbox. mam...

Podręczniki szkolne
bestsewer77 | 2014-11-25 22:18:33

Jeśli chodzi o podręczniki, zwrócę uwagę jeszcze (mimo że rok szkolny już dawno się...

Woda mineralna
bestsewer77 | 2014-11-25 22:15:52

Nie można popadać w paranoję. Woda nie musi być mineralizowana w określonych proporcjach itd.,...

Domowe soki owocowe bez cukru
bestsewer77 | 2014-11-25 22:13:18

Ja szczerze mówiąc bardzo lubię naturalne soki, według mnie najlepsze są te z jabłka lub...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników