Barszcz czerwony kiszony


Bardzo stary przepis warto wypróbować tak powstawał kiedyś prawdziwy barszcz

24 dni 5 minut

Gotuje: iwa643 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 17

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 12 (podstawowa ilość: 12)

  • buraki 1 kg
  • woda 3 l
  • skórka z kromki razowego chleba 1 szt.
  • czosnek 3 szt.
  • cukier 1 łyżka
  • sól 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn.
  2. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku.
  3. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany.
  4. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój.
  5. Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy.

Ostatnio na forum

Ocieplanie domu
KeshaVIP2844 | 2014-08-19 19:54:23

racquelwro94: Pianka poliuretanowa to jedyny słuszny wybór! Całkiem szybko fachowcy nam ją...

Szkolenia
CRISTINWKS2957 | 2014-08-19 17:01:32

Też skorzystałam z tej stronki, potrzebowałam szybko znaleźć szkolenie dla moich pracowników...

Ocieplanie domu
racquelwro94 | 2014-08-19 13:15:15

Pianka poliuretanowa to jedyny słuszny wybór! Całkiem szybko fachowcy nam ją zakładali i nikt...

Napój orzeźwiający
Walter2144 | 2014-08-18 20:56:12

Składniki: 140g świeżego imbiru 4 łyżki brązowego cukru 2-3 cytryny 1 litr gazowanej wody...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników