Bigos


Jest to bardzo prosty, podstawowy przepis na bigos. Oczywiście jest mnóstwo wariacji, jak uszlachetnić tę potrawę. Ale nawet w tak prostej wersji smakuje wybornie! Dobry bigos wymaga dużej ilości dobrego mięsa. Ot i cały klucz do sukcesu.

1 godzina 30 minut

Gotuje: idziak Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 34

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • kapusta biała 1 kg
  • kapusta kiszona 500 g
  • schab wieprzowy 200 g
  • kiełbasa 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • sos 1 szt.
  • olej 0.25 szklanka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • kminek 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (3)

  1. Pokroić cebulę. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać schab i trzymać kilka minut na średnim ogniu. Potem dodać kiełbasę i podsmażać kolejnych parę minut.
  3. Kapustę poszatkować. Kiszoną kapustę odcedzić z soku i rozdrobnić (wystarczy pokroić grubo). Jedno i drugie dusić na średnim ogniu z 3 łyżkami oleju. Żeby się nie przypaliło można dodać trochę wody.
  4. Po kilkunastu minutach dodać podsmażone wcześniej mięso i przyprawy, podlać trochę sosem sojowym. Dusić na małym ogniu.
  5. Bigos wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć z potrawy głęboki smak. A i tak najlepiej smakuje odgrzewany drugiego dnia :)

2010-12-09 12:42:15
ten pysznie wygląda

2010-10-19 09:24:23
heh, u cioci na imieninach....ale nie ma jak dobry bigos

Ostatnio na forum

Faszerowane warzywa
EHarasym85 | 2014-09-17 09:33:31

Mrmilan83: Jestem wielką fanką faszerowania papryki, bo ujmuje mnie ten "kapelusik" za każdym...

Czy lubimy czytać książki
EHarasym85 | 2014-09-17 09:32:43

To prawda obie autorki są dla mnie mistrzyniami książek dla kobiet... a jeżeli chodzi o...

Placki ziemniaczane!
EHarasym85 | 2014-09-17 09:30:34

A ja często ścieram do placków jeszcze dwie marchewki wtedy mają jeszcze lepszy smak i...

Placki ziemniaczane!
Rubie83 | 2014-09-16 20:43:45

Ja do masy ze startych ziemniaków dodaję troszkę mąki, soli, pieprzu, jajko, cebulę startą,...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników