{{ state.title }} {{ state.desc }}

Bigos

Bigos
do 3 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Jest to bardzo prosty, podstawowy przepis na bigos. Oczywiście jest mnóstwo wariacji, jak uszlachetnić tę potrawę. Ale nawet w tak prostej wersji smakuje wybornie! Dobry bigos wymaga dużej ilości dobrego mięsa. Ot i cały klucz do sukcesu.

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Pokroić cebulę. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę.

2

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać schab i trzymać kilka minut na średnim ogniu. Potem dodać kiełbasę i podsmażać kolejnych parę minut.

3

Kapustę poszatkować. Kiszoną kapustę odcedzić z soku i rozdrobnić (wystarczy pokroić grubo). Jedno i drugie dusić na średnim ogniu z 3 łyżkami oleju. Żeby się nie przypaliło można dodać trochę wody.

4

Po kilkunastu minutach dodać podsmażone wcześniej mięso i przyprawy, podlać trochę sosem sojowym. Dusić na małym ogniu.

5

Bigos wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć z potrawy głęboki smak. A i tak najlepiej smakuje odgrzewany drugiego dnia :)

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.