Bigos z kiszonej kapusty


Bigos zawsze przygotowuję w większych ilościach i wkładam do słoików.

2 godziny 25 minut

Gotuje: zewa Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 30 (podstawowa ilość: 30)

  • kapusta kiszona 5 kg
  • boczek 2 kg
  • kości wędzonych z karkówki 2 kg
  • kiełbasa 1 kg
  • kość 1 kg
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 4 szt.
  • grzyby suszone 10 szt.
  • koncentrat pomidorowy 2 szt.
  • przyprawa do bigosu np.GALEO 2 szt.
  • cukier 1 szczypta
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 1 szt.
  • maggi 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 szczypta
  • papryka ostra 1 szczypta
  • pieprz 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy.
  2. kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar.
  3. świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek.
  4. ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut.
  5. na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił.
  6. gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy.
  7. w chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.

Ostatnio na forum

Podręczniki szkolne
AvaEuro2179 | 2014-09-20 20:48:36

U mnie w okolicy jest sklepik który skupuje a nastepnie odsprzedaje uzywane podręczniki więc w...

Studenckie oszczędzania
AvaEuro2179 | 2014-09-20 20:47:46

Mam konto w mBanku i nie narzekam - zero opłat za utrzymanie rachunku + cashback przy niektórych...

Podręczniki szkolne
proryszard76 | 2014-09-20 17:57:20

Ja ogólnie preferuję internet do zakupów, także szkolnych, oszczędność czasu i pieniędzy,...

Faszerowane warzywa
proryszard76 | 2014-09-20 17:55:24

Jeśli cukinie są młode - wybieram "srodek" i przesmażam go z dużą ilością cebuli,...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników