Biryani- pyszny ryż z kurczakiem

Mniej-więcej tak powinno wyglądać Biryani
więcej zdjęć

Jest to jedno z najbardziej znanych i popularnych dań nawet w samych indiach i pobliskim pakistanie. Jest pożywne i zdrowe jak cała indyjska kuchnia. U mnie bardzo często gości na stole nawet przy specjalnych okazjach. Polecam!

1 godzina 25 minut

Gotuje: fascynatka20 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • cebule 2 szt.
  • chilli mielone 1 łyżeczka
  • cytryna na sok 1 szt.
  • ćwiartki z kurczaka 3 szt.
  • garam masala 1.5 łyżeczka
  • przyprawy np. Bombay Biryani Mix Masala 1 łyżeczka
  • puszka pomidorów 1 szt.
  • ryż Basmati 0.5 kg
  • sól 1 szczypta
  • spory kawałek imbiru 1 szt.
  • suszone liście kozieradki (Kasoori Methi)* 4 szt.
  • suszone lub świeże papryczki chilli* 4 szt.
  • ząbki czosnku 3 szt.
  • zeer* 1 łyżeczka
  • ziarenka kardamonu (rozłupać)* 5 szt.
  • ziarenka pieprzu 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Ryż namocz w wodzie na ok. 1.5-2h.Kurczaka obierz ze skóry, podziel na 3 części. Cebulę, czosnek i imbir- tak jak w pozostałych przypadkach- doprowadź do brązowości.Następnie dodaj kawałki kurczaka uprzednio umytego niech się trochę podsmaży. Dodaj sól, a potem sok z cytryny (mięso nie będzie wydzielało zapachu).Dodaj puszkę pomidorów, rozgnieć je trochę i dobrze wymieszaj. Po ok 8 minutach dodaj przyprawy: garam masalę, zeerę*, chilli, mix do kurczaka (jak masz), świeże papryczki (pokrojone) 2-3 szt* a jak suszone to rozdrobnij w moździerzu, ziarenka pieprzu i kardamon. Wymieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu. Wstaw ryż. Gotuj do czasu jak będzie "aldente" ale nie twardy; sypki. Dolej trochę wody do kurczaka, a następnie dodaj ryż.Dobrze wymieszaj. Dodaj troszkę suchej kozieradki* (1 łyżeczkę). Gotuj jeszcze ok. 10-15 min aż wszystko się wchłonie (nie może być żadnej wody, musi wsiąc). Następnie wyłącz, pokrywkę owiń ścierką i przykryj ryż. Pozostaw na ok 10 min.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników