Biszkopt z jabłkami.


Puszysty i lekki biszkopcik,przełożony smacznymi ,jabłuszkami z galaretką.Znakomity na jesienne popołudnia.

1 godzina 40 minut

Gotuje: marszaba Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 6

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 16 (podstawowa ilość: 16)

  • jaja kurze całe 4 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 0.75 szklanka
  • skrobia ziemniaczana 0.5 szklanka
  • woda 6 łyżka
  • proszek do pieczenia 0.5 szt.
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • masło śmietankowe 2 dag
  • bułka tarta 2 łyżka
  • jabłka szare renety 1 kg
  • galaretka agrestowa 1 szt.
  • cukier 0.5 szklanka
  • woda 0.5 szklanka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  2. białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. następnie stopniowo dodawać żółtka.
  4. całość starannie ubijać ,aż do podwojenia masy.
  5. do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę delikatnie mieszając.
  6. całość połączyć ,dodawać po łyżce wody.
  7. dużą tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  8. ciasto przełożyć do formy ,wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. piec 40 minut w temp.200 stopni.
  10. sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.Wyjąc z tortownicy po wystudzeniu.
  11. masa jabŁkowa:
  12. jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z cukrem i woda.
  13. odstawić z ognia.Dodać galaretkę i starannie wymieszać.
  14. wystudzony biszkopt przekroić na połowę.Przełożyć wystudzona masą.
  15. polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Ostatnio na forum

Podręczniki szkolne
bestsewer77 | 2014-11-25 22:18:33

Jeśli chodzi o podręczniki, zwrócę uwagę jeszcze (mimo że rok szkolny już dawno się...

Woda mineralna
bestsewer77 | 2014-11-25 22:15:52

Nie można popadać w paranoję. Woda nie musi być mineralizowana w określonych proporcjach itd.,...

Domowe soki owocowe bez cukru
bestsewer77 | 2014-11-25 22:13:18

Ja szczerze mówiąc bardzo lubię naturalne soki, według mnie najlepsze są te z jabłka lub...

Chłodnik
Horaccy | 2014-11-25 20:43:45

Chłodnik gruszkowy z awokado i miętą - SKŁADNIKI: 1 kg słodkich i dojrzałych gruszek 0,4 l...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników