Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie

No cÓŻ tradycyjnie i pysznie- tradycyjny domowy obiad- syty i naprawdę bardzo smaczny- nasze ulubione danie

3 godziny 20 minut

Gotuje: mmalicka21 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 26

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 3 (podstawowa ilość: 3)

  • mięso wołowe 600 dag
  • włoszczyzna 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 1 szt.
  • przyprawa do mięsa wołowego 1 szczypta
  • sól 3 szczypta
  • pieprz 3 szczypta
  • mąka Lubella 2 łyżka
  • bulion warzywny 1 kostka
  • grzyby 14 szt.
  • cebula 2 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Wołowine pokroić na plastry grubości pół cm ( cienko)
  2. Zbić tłuczkiem dokładnie
  3. Otoczyć w przyprawie do wołowiny
  4. Wrzucić do miski - dorzucić obrane 3 ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy
  5. Najlepiej jak wołowina popstoi cała noc ale ważne żeby w przyprawach postała chociaz godzinę
  6. Następnie wołowine obsmarzamy na patelni i przekładamy do garnka
  7. Wołowinke zalewamy wodą
  8. Włoszczyznę ścieramy na tarce pora kroimy drobniutko i dorzucamy do wołowiny
  9. Kroimy cebule , smażymy i dorzucamy do garnka
  10. Podobnie czosnek ( jak kto lubi ja dodaje pokrojone w krążki 3 ząbki )
  11. Dorzucamy kilka suszonych grzybków
  12. Doprawiamy pieprzem, wegetą, dodajemy kostkę bulionu
  13. Można równiez dosypać odrobine papryki słodkiej
  14. Niech sie wszystko dusi na bardzo wolnym ogniu około godziny aż wołowina będzie tak krucha ze się będzie rozpadać
  15. Na koniec zagęścić odrobiną mąki
  16. opis jak zagęszczać:
  17. Do naczynia wsypujemy 2 łyzki mąki i mieszamy z zimna wodą
  18. Gdy dokładnie wymieszamy aby nie było grudek dolewamy 3 łyżki wywaru, mieszamy i mieszając całość dolewamy do duszącej sie wołowiny
  19. Podawać z ziemniakami i buraczkami na ciepło!!!

Ostatnio na forum

Podręczniki szkolne
Zackuk87 | 2014-10-01 22:42:04

Ja szukałabym podręczników na olx lub allegro, bądź gdziekolwiek w internecie. Antykwariaty...

Dobry ekspres do kawy
Zackuk87 | 2014-10-01 22:40:06

Polecam ekspres z Tchibo :P jest rewelacyjny a kawa z niego wyśmienita, kupuję różne kapsułki,...

Ozdobienie ściany
Zackuk87 | 2014-10-01 22:38:13

fototapeta może bardzo ładnie komponować się we wnętrzu, teraz jest bardzo dużo nowoczesnych...

Ozdobienie ściany
Lianewro1659 | 2014-09-30 19:22:24

Fototapeta? Jestem na nie. Zawsze kojarzy mi się z tandetnym obrazkiem i bąblami pod...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników