Bliny ziemniaczane

Bliny ziemniaczane

Jest to danie kuchni kresowej.Będąc za wschodnią granica warto spróbować tego dania .Wyśmienicie smakuje,zwłaszcza polane śmietaną kwaśną i gęstą. Czas przygotowania potrawy jest dość długi,ale rezultat będzie wyśmienity.

5 godzin 30 minut

Gotuje: gosia Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • ziemniaki 10 szt.
  • mąka pszenna razowa 1 szklanka
  • drożdże świeże 5 dag
  • ciepła woda 1 szklanka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 1 łyżka
  • sól biała 1 szczypta
  • olej sojowy 4 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Zrób rozczyn : rozkruszone drożdże połączyć z jedną łyżką mąki razowej, wlać letnią wodę, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce ,nie odciskać. Dodać mąkę ,wlać rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto.
  3. Odstawić na 4 - 5 godzin w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką.
  4. Na gorącą patelnię z grubym dnem wlać olej .
  5. Na rozgrzany tłuszcz nakładać chochelką ciasto ,formując placuszki.
  6. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  7. Podawać na ciepło z gęstą śmietaną.

Ostatnio na forum

Podręczniki szkolne
AvaEuro2179 | 2014-09-20 20:48:36

U mnie w okolicy jest sklepik który skupuje a nastepnie odsprzedaje uzywane podręczniki więc w...

Studenckie oszczędzania
AvaEuro2179 | 2014-09-20 20:47:46

Mam konto w mBanku i nie narzekam - zero opłat za utrzymanie rachunku + cashback przy niektórych...

Podręczniki szkolne
proryszard76 | 2014-09-20 17:57:20

Ja ogólnie preferuję internet do zakupów, także szkolnych, oszczędność czasu i pieniędzy,...

Faszerowane warzywa
proryszard76 | 2014-09-20 17:55:24

Jeśli cukinie są młode - wybieram "srodek" i przesmażam go z dużą ilością cebuli,...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników