{{ state.title }} {{ state.desc }}

Bliny ziemniaczane

Bliny ziemniaczane
ponad 3 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Jest to danie kuchni kresowej.Będąc za wschodnią granica warto spróbować \r\ntego dania .Wyśmienicie smakuje,zwłaszcza polane śmietaną kwaśną i gęstą.\r\nCzas przygotowania potrawy jest dość długi,ale rezultat będzie wyśmienity.

{{ item.title }} zobacz {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Zrób rozczyn : rozkruszone drożdże połączyć z jedną łyżką mąki razowej, wlać letnią wodę, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

2

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce ,nie odciskać. Dodać mąkę ,wlać rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto.

3

Odstawić na 4 - 5 godzin w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką.

4

Na gorącą patelnię z grubym dnem wlać olej .

5

Na rozgrzany tłuszcz nakładać chochelką ciasto ,formując placuszki.

6

Smażyć na złoty kolor z obu stron.

7

Podawać na ciepło z gęstą śmietaną.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.