Budyniowiec

Budyniowiec

Polecam

1 godzina

Gotuje: katarzynab1983 Uwielbia: 5 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 12

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 12 (podstawowa ilość: 12)

  • BISZKOPT: 1 szt.
  • jajko 6 szt.
  • budyń śmietankowy 4 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • aromat śmietankowy 1 szt.
  • KREM: 1 szt.
  • śmietana 18% 0.5 l
  • galaretka pomarańczowa 2 szt.
  • cukier puder do dekoracji 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (5)

  1. Białka ubić na sztywną pianę, nadal ubijając dodawać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do ubitej masy dodać wymieszane budynie z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części. Każdy placek biszkoptowy nasączyć wodą z aromatem śmietankowym.
  2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Śmietanę zmiksować dodając tężejącą galaretkę. Kremem przełożyć biszkopty.
  3. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

2010-10-19 09:24:24
Przepyszne, polecam wszystkim którzy tu zajrzą

2010-10-19 09:24:23
Bardzo to dobry przepis jest ;-)

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników