Bułeczki drożdżowe z cynamonem

Bułeczki drożdżowe z cynamonem

Takie bułeczki jadłam w Szwecji. Są pyszne i bardzo szybko się je robi.

16 minut

Gotuje: gazdzinka1 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 3 (podstawowa ilość: 3)

  • jajko kurze 1 szt.
  • cukier 1 szt.
  • masł roślinnego zwykłe 2 łyżka
  • mleko 500 ml
  • drożdże 50 g
  • masło roślinne zwykłe 125 g
  • cynamon 1 szczypta
  • mąka pszenna tortowa Lubella 900 g
  • cukier 140 g

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Mąkę wymieszać z miękką margaryną, cukrem, mlekiem i drożdżami.
  2. Wyrobić ciasto(jeśli będzie za rzadkie dosypać mąki), odstawić do wyrośnięcia.
  3. Następnie podzielić ciasto na cztery części.
  4. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm, posypać grubo cynamonem i pomazać stopionym masłem.
  5. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki około 5 cm. Pomazać roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
  6. Poukładać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
  7. Piec około 10-15 minut w 225 stopniach C .
  8. W czasie pieczenia bułeczki rosną także nie należy ich blisko kłaść koło siebie.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników