Bułeczki drożdżowe z dżemem

buleczki_drozdzowe_z_dzemem1.jpg
więcej zdjęć

pulchne bułeczki

30 minut średni

Gotuje: ANECIK1980 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • mąka Lubella 70 dag
  • drożdże 6 dag
  • mleko 2 szklanka
  • cukier 15 dag
  • jajko 5 szt.
  • margaryna zwykła 3/4 kostka
    Kasia
  • dżem 1 szklanka
    dowolny

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy Kasię pokrojona na mniejsze cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto w robocie około 1 minuty ( robię to za pomocą robota kuchennego ZELMER Fenomen 880.5).
  2. Następnie ciasto przekładam do miski, stawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli mamy dobre, świeże drożdże to ciasto pięknie nam wyrośnie już po 30 min. Następnie dodaję do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatam i formuję placuszki na które nakładam dżem i układam bułeczki na blaszce na której będę je piekła.
  3. Bułeczki zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ostatnio na forum

Faszerowane warzywa
EHarasym85 | 2014-09-17 09:33:31

Mrmilan83: Jestem wielką fanką faszerowania papryki, bo ujmuje mnie ten "kapelusik" za każdym...

Czy lubimy czytać książki
EHarasym85 | 2014-09-17 09:32:43

To prawda obie autorki są dla mnie mistrzyniami książek dla kobiet... a jeżeli chodzi o...

Placki ziemniaczane!
EHarasym85 | 2014-09-17 09:30:34

A ja często ścieram do placków jeszcze dwie marchewki wtedy mają jeszcze lepszy smak i...

Placki ziemniaczane!
Rubie83 | 2014-09-16 20:43:45

Ja do masy ze startych ziemniaków dodaję troszkę mąki, soli, pieprzu, jajko, cebulę startą,...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników