{{ state.title }} {{ state.desc }}

Bułeczki drożdżowe z dżemem

Bułeczki drożdżowe z dżemem
do 30 min.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

pulchne bułeczki

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy Kasię pokrojona na mniejsze cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto w robocie około 1 minuty ( robię to za pomocą robota kuchennego ZELMER Fenomen 880.5).

2

Następnie ciasto przekładam do miski, stawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli mamy dobre, świeże drożdże to ciasto pięknie nam wyrośnie już po 30 min. Następnie dodaję do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatam i formuję placuszki na które nakładam dżem i układam bułeczki na blaszce na której będę je piekła.

3

Bułeczki zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tagi / słowa kluczowe

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.