Bułeczki drożdżowe z dżemem

buleczki_drozdzowe_z_dzemem1.jpg
więcej zdjęć

pulchne bułeczki

30 minut średni

Gotuje: ANECIK1980 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • mąka Lubella 70 dag
  • drożdże 6 dag
  • mleko 2 szklanka
  • cukier 15 dag
  • jajko 5 szt.
  • margaryna zwykła 3/4 kostka
    Kasia
  • dżem 1 szklanka
    dowolny

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy Kasię pokrojona na mniejsze cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto w robocie około 1 minuty ( robię to za pomocą robota kuchennego ZELMER Fenomen 880.5).
  2. Następnie ciasto przekładam do miski, stawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Jeśli mamy dobre, świeże drożdże to ciasto pięknie nam wyrośnie już po 30 min. Następnie dodaję do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatam i formuję placuszki na które nakładam dżem i układam bułeczki na blaszce na której będę je piekła.
  3. Bułeczki zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ostatnio na forum

Ulubiona zupa
gabriel101 | 2015-03-06 00:05:45

zupa kapusciana Składniki na 4 porcje: 1 nieduża główka młodej kapusty (w oryginale...

ziemniaczane przekąski
gabriel101 | 2015-03-06 00:03:32

Kuleczki ziemniaczane Kuleczki ziemniaczane filonek Dodane przez: filonek Czas przygotowania:...

Lubicie sushi?
koperek25 | 2015-03-04 18:36:40

Ja nie przepadałem za tą potrawą bo uważałem ją za mdłą, ale zmieniłem swój pogląd na...

Żywa czy sztuczna choinka- Wasze preferencje
justynka86 | 2015-03-04 10:41:58

Wiem, że już po świętach, ale w moim domu żywe choinki były od zawsze ze względu na...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników