Bułki drożdżowe

Bułki drożdżowe
więcej zdjęć

To co pamiętam z dzieciństwa zapach domowego chleba czy bułek.

5 godzin średni

Gotuje: slonce Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • drożdże 10 dag
  • mąka pszenna tortowa Lubella 1 kg
  • jaja kurze całe 5 szt.
  • sól biała 2 łyżeczka
  • margaryna zwykła 250 g
  • mleko 250 ml
    ciepłe
  • woda 3 łyżka
    ciepła
  • cukier 2 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Galeria krok po kroku
  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)
  • krok po kroku 1. Wyrobione ciasto dzielimy i układamy tj ma zdjęciu.
  • krok po kroku 2. po upieczeniu smarujemy masełkiem
  • krok po kroku 3. bułki po upieczeniu powinny tak wyglądac ,ciasto miękkie nie zbite.Gdy będzie zbite zostało nie dokładnie wyrobione lub za krótko pieczone.

  1. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru .Odstawiamy do wyrośnięcia na pól godziny .
  2. Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy 4 jajka ,.Dodajemy sól ,wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczona i przestudzona margarynę .Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę .
  3. Gdy podwoi objętośc wykładamy na stolnice i rwąc rękami kształtujemy kulki wielkości małej pomarańczy .
  4. Układamy na blaszce posypanej mąkę i posmarowanej tłuszczem .Piekarnik nagrzewamy do 175* C .Jedno jajo roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy każdą bułkę przed wsadzeniem do piekarnika.Pieczemy 20 minut.

2011-01-04 09:19:26
To jest krok po kroku? :/

Ostatnio na forum

Placki ziemniaczane!
bernna | 2015-03-06 09:46:19

placki po węgiersku Składniki: 40 – 50 dkg szynki wieprzowej 2 – 3 łyżeczki...

szpinak - przepisy
bernna | 2015-03-06 09:44:54

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam...

Lubicie sushi?
bernna | 2015-03-06 09:43:22

A ja bardzo lubie. Nie wiem czy ktoś z Was moze próbował nigiri m.in. z małżą Św. Jakuba,...

Ulubiona zupa
gabriel101 | 2015-03-06 00:05:45

zupa kapusciana Składniki na 4 porcje: 1 nieduża główka młodej kapusty (w oryginale...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników