bułki na parze

IMG_0295_opt.jpg
więcej zdjęć

bułki które robi moja babcia ...bardzo syte

1 godzina średni

Gotuje: justyna1979 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 25 (podstawowa ilość: 25)

  • mleko 2 szklanka
  • drożdże 1 kostka
  • jaja kurze całe 2 szt.
  • cukier 1/2 szklanka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 5 szklanka
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. lekko podgrzac 1 szkl mleka i rozpuscic w nim drożdze.
  2. w misce połączyc pozostałe składniki i dodac do nich mleko z rozpuszczonymi drożdzami.zostawic ciasto do wyrośnięcia.
  3. w tym czsie zagotowac wode w dużym garnku.na garnek położyc gaze albo pieluche i przymocowac ja za pomoca sznurka lub dratwy .
  4. z wyrosniętego ciasta kulac bułki i układac je na gazie. woda musi byc cały czas gotowana tak aby byłki dochodziły parą. srednio trzyma sie je na gazie ok 8 minut

Ostatnio na forum

Farsz do lazanii
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:24:45

ja robię zawsze tradycyjną z mięsem mielonym, różnymi serami. "od siebie" dodaję jeszcze...

sery - jakie lubicie ???
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:23:11

ja uwielbiam ser w każdej postaci - najbardziej to chyba taki ciepły, ciągnący się :) niestety...

Dodawać olej do gotowania makaronu czy nie?
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:21:38

ja zawszę dodaję około pół łyżeczki. używam go nie tylko do makaronu, ale również do...

Placki ziemniaczane!
Daniqwe1592 | 2014-07-25 17:20:20

nawet jak włączy się wentylator to i tak później wszędzie czuć smażony olej, no ale cóż -...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników