Chiński sos słodko-kwaśny

Chiński sos słodko-kwaśny

Przepis z dosyć "zużytej" książki z chińskimi daniami. sprawdzony! można podawać z mięsami, ryżem, makaronem, wedle upodobań

2 godziny

Gotuje: BabinkaZgor Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 2

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • pomidor 2 kg
  • cytryna 2 szt.
  • ananas plastry w syropie 1 szt.
  • imbir 1 łyżka
  • ocet 2 łyżka
  • cukier 4 łyżka
  • chilli 1 szczypta
  • sól biała 1 szczypta
  • papryka czerwona 1 szt.
  • papryka zielona 1 szt.
  • cebula 4 szt.
  • papryka słodka 1 łyżka
  • oliwa 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Pomidory sparz i obierz ze skórki.
  2. pokrój w ćwiartki i usuń pestki.
  3. z cytryn usuń pestki, pokrój i zmiksuj na gładkie puree.
  4. ananasa, papryki pokrój w kosteczkę
  5. posiekaną cebulkę zeszklij na maśle lub oliwie
  6. pomidory,cytrynowe puree, papryki, ananasa i cebulę wrzucić do rondla.
  7. dodać sok z ananasa z puszki, imbir,cukier, paprykę słodką, ocet
  8. posolić do smaku i dusić.

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:29:57

ja rozbieram choinkę po kolędzie księdza, zazwyczaj jest to po 6 stycznia. Od wielu lat tak...

Powitanie
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:28:28

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, trafiłam tutaj przypadkiem błądząc w internecie. Mam...

Własna restauracja - moje początki :)
KarinaK | 2014-10-16 10:10:48

Od zawsze marzyłam, żeby prowadzić własną restaurację, a teraz moje marzenie powoli się...

Jak długo trzymacie choinke?
KarinaK | 2014-10-16 10:04:44

My najczęściej ok. 10 stycznia ;)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników