Chlebek Pita

IMGP3658.JPG

Najlepszy do kebaba

1 godzina

Gotuje: ilka86 Uwielbia: 1 osoba

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • mąka pszenna tortowa Lubella 250 g
  • drożdże 25 g
  • olej roślinny 1 łyżka
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie).
  3. Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min.

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
grooszka | 2015-02-27 17:39:43

W tej chwili choinkę trzymamy na balkonie do kolejnych świąt :D Nie jest zbyt duża, więc może...

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
grooszka | 2015-02-27 17:35:31

Ja nie przepadam za owocami morza. Krewetki, małże i inne robactwa :D Wiem, że owoce morza są...

Parówki
grooszka | 2015-02-27 17:33:12

Na dobrą sprawę to nie ma znaczenia z jakiej firmy. Ważny jest skład. Trzeba zawsze zapoznać...

Menu na urodziny dziecięce.
margo903 | 2015-02-27 14:04:34

Sprawdzą się właśnie muffinki, ciastka i torty różnego typu. Warto te ozdobić różnymi...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników