Ciasto cytrynowe pyszne


To ciasto jest pyszne i bardzo ładnie wyglada na stole świątecznym i nie tylko świątecznym:) polecam gorąco!!!

1 godzina 10 minut

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 7 osób

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • jaja kurze całe 5 szt.
  • cukier 5 łyżka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 5 łyżka
  • proszek do pieczenia 0.5 łyżeczka
  • budyń śmietankowy 3 szt.
  • woda 3 szklanka
  • cytryna 4 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • masło extra 1 kostka
  • żółtko jaja kurzego 3 szt.
  • śmietanka kremowa 30% 400 g
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • cukier puder 1 łyżka
  • herbatniki prostokątne 100 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • mąka tortowa Lubella 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (3)

  1. Biszkopt:
  2. oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,dodawać po jednym żółtku,ubijać.
  3. proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  4. piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
  5. wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
  6. masa:
  7. zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.
  8. zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.
  9. ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.
  10. całość posypać startą , gorzką czekoladą.
  11. lukier:
  12. cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.
  13. utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)

2010-10-19 09:24:23
[color=blue][b]Pycha :))[/b][/color]

2010-10-19 09:24:23
[color=red]ciasto wygląda naprawdę apetycznie :) moja ocena to 5 * :)[/color]

Ostatnio na forum

Szkolenia
Brunon73 | 2014-08-23 16:46:54

Ja proponuję odwiedzić stronkę inwestycjawkadry.pl sam znalazłem tam szkolenie komputerowe na...

Ocieplanie domu
DelenaWro1541 | 2014-08-23 16:45:34

My też polecamy granulat z wełny mineralnej. Przede wszystkim nie tak drogo jak pianka...

Gdzie dobrze zjeść w moim mieście ?
sylwia4012 | 2014-08-22 20:05:50

W Krakowie jadłam kilka razy w restauracji Novotelu...

Napój orzeźwiający
THEDOUGLAS81 | 2014-08-22 17:30:00

A ja polecam taki tam japoński wynalazek do koktajli i napojów orzeźwiających, a mianowicie......

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników