Ciasto cytrynowe pyszne


To ciasto jest pyszne i bardzo ładnie wyglada na stole świątecznym i nie tylko świątecznym:) polecam gorąco!!!

1 godzina 10 minut

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 7 osób

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • jaja kurze całe 5 szt.
  • cukier 5 łyżka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 5 łyżka
  • proszek do pieczenia 0.5 łyżeczka
  • budyń śmietankowy 3 szt.
  • woda 3 szklanka
  • cytryna 4 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • masło extra 1 kostka
  • żółtko jaja kurzego 3 szt.
  • śmietanka kremowa 30% 400 g
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • cukier puder 1 łyżka
  • herbatniki prostokątne 100 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • mąka tortowa Lubella 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (3)

  1. Biszkopt:
  2. oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,dodawać po jednym żółtku,ubijać.
  3. proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  4. piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
  5. wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
  6. masa:
  7. zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.
  8. zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.
  9. ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.
  10. całość posypać startą , gorzką czekoladą.
  11. lukier:
  12. cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.
  13. utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)

2010-10-19 09:24:23
[color=blue][b]Pycha :))[/b][/color]

2010-10-19 09:24:23
[color=red]ciasto wygląda naprawdę apetycznie :) moja ocena to 5 * :)[/color]

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:29:57

ja rozbieram choinkę po kolędzie księdza, zazwyczaj jest to po 6 stycznia. Od wielu lat tak...

Powitanie
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:28:28

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, trafiłam tutaj przypadkiem błądząc w internecie. Mam...

Własna restauracja - moje początki :)
KarinaK | 2014-10-16 10:10:48

Od zawsze marzyłam, żeby prowadzić własną restaurację, a teraz moje marzenie powoli się...

Jak długo trzymacie choinke?
KarinaK | 2014-10-16 10:04:44

My najczęściej ok. 10 stycznia ;)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników