Ciasto czekoladowe nigelli


więcej zdjęć

Uwielbiam przepisy nigelli, z największą przyjemnością oglądam tv kiedy nigella kucharzy. Podaje przepis na bardzo proste i rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe, cos jak brownie :)

1 godzina

Gotuje: rozarka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 6

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • masło extra 225 g
  • ciemny cukier muscovado 375 g
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • jaja kurze całe 2 szt.
  • czekolada ciemna 100 g
  • mąka pszenna Lubella 200 g
  • soda 1 łyżeczka
  • wrzątek 250 ml

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (3)

  1. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - to ważne, bo ciasto jest wilgotne.
  2. Utrzeć masło i cukier,dodać jajka (ekstrakt, jeśli nie użyliśmy
  3. cukru waniliowego) - ponownie zmiksować.
  4. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę ( rozpuścić w łaźni wodnej ) - wymieszać, ale tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
  5. Następnie dodawać na przemian łyżkę mąki zmieszanej z łyżeczką sody czy prodszku do pieczenia i łyżkę wrzątku aż
  6. Do uzyskania płynnej czekoladowej masy. Masę przelewamy do foremki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 190 stopni i potem 15 minut w temp. 170.
  7. Ciasto jest wilgotne w środku i takie ma być.
  8. Następnego dnia po upieczeniu robi się jeszcze lepsze ale u nas nie ma szans aby przetrwało do dnia następnego ;)))

2010-10-19 09:24:23
jak Nigella to musi byc swietne!

2010-10-19 09:24:23
Wyszło po prostu przepyszne i zniknęło w czasiee krótszym niż czas wykonania... może jak zrobie następnym razem to uda mi sie zrobić zdjęcie??

Ostatnio na forum

Farsz do lazanii
Młoda | 2014-04-15 16:59:19

Mój ulubiony farsz to cukinia, bakłażan, szpinak, czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa,...

Lubicie sushi?
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:59:26

Nie mam wielkiego doświadczenia z tym przysmakiem Japońskiej kuchni, bo zdarzyło mi się raptem...

Idzie wiosma marzy mi się ................
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:58:03

słońce, jeziorko, wygrzewanie się na plaży z przyjaciółmi, może jakiś grill, zimne lody...

Naturalne barwienie pisanek.
niebieski | 2014-04-12 09:52:46

Postaram się w tym roku skorzystać z zamieszczonych rad, ponieważ mam już dość farbowania...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników