{{ state.title }} {{ state.desc }}

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe
do 30 min.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Prawdziwe drożdżowe ciasto, którego zapach wciska się w najgłębsze, najdalsze zakamarki domu sprawiając, że wszyscy chcą do niego wracać…

{{ item.title }} zobacz {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Zrobić rozczyn: podgrzać ½ szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i

2

½ szklanki mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod ścierką około 10-15 min. Jajka rozbić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli i lekko podgrzać.

3

Masę z jaj dodać do rozczynu wraz z pozostałymi składnikami – wyrabiać ręką.

4

Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, zagnieść całość i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoili swoją objętość.

5

Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem - ciasto ma sięgać do połowy formy do pieczenia.

6

Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką: zagnieść ½ szklanki mąki, 4 dag margaryny i 3 łyżki cukru.

7

Piec około 50 min w temperaturze 180 st. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.