Ciasto miętowe

Ciasto miętowe

Ciasto "inne" domowej roboty. Polecam w upalne dni:)

5 godzin 35 minut

Gotuje: paolak79 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 12 (podstawowa ilość: 12)

  • jaja kurze całe 6 szt.
  • mąka pszenna Lubella 1 szklanka
  • cukier 0.75 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżka
  • landrynki miętowe 100 g
  • Śnieżka 2 szt.
  • żelatyna 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao.
  2. Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.
  3. Masa: landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
  4. Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić.
  5. śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu.
  6. Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać.
  7. Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą.
  8. Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).
  9. Chłodzić ok. 4 godzin.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników