Ciasto na pierogi


więcej zdjęć

Wypróbowałam już wiele przepisów i ten jest idealny

1 godzina średni

Gotuje: ewelosa Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 6

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • masło extra 1 łyżka
  • mleko 200 ml
  • mąka pszenna Lubella 35 dag
  • jaja kurze całe 1 szt.
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób dołek, wbij w niego jajko i wlej łyżkę roztopionego masła.
  2. Powoli wlej szklankę ciepłego mleka lub wody.
  3. Rozrób ciasto najpierw nożem, a potem rękami ( ok. 15-20 minut), aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem.
  5. Pozostaw na pól godziny by "dojrzało".

2010-10-19 09:24:22
u mnie jest to trzy szklanki mąki

Ostatnio na forum

Jakie felgi do samochodu???
ULTRAMILENA79 | 2015-01-26 15:28:09

Witam wszystkich :) Bardzo potrzebuję pomocy w sprawie samochodu. Kilka lat temu kupiłam używany...

Gotowanie makaronu w zupie
solverekk | 2015-01-25 01:12:10

Nie. Zawsze robię to po bożemu, że tak powie m :) boję się, że makaron może w ten sposób...

makaron, makaron - ale który najlepszy
solverekk | 2015-01-25 01:09:49

Nie znam Barilli. A do Malmy mam sentyment - te reklamy z Sophią Loren... Szkoda, że potem...

Makaron w kolorze czerwonym
solverekk | 2015-01-25 01:09:04

Pierwszy raz czytam o tylu powiązaniach kolorów ze smakiem. Ale muszę się zgodzić piękna...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników