Ciasto na pierogi


więcej zdjęć

Wypróbowałam już wiele przepisów i ten jest idealny

1 godzina średni

Gotuje: ewelosa Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 6

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • masło extra 1 łyżka
  • mleko 200 ml
  • mąka pszenna Lubella 35 dag
  • jaja kurze całe 1 szt.
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób dołek, wbij w niego jajko i wlej łyżkę roztopionego masła.
  2. Powoli wlej szklankę ciepłego mleka lub wody.
  3. Rozrób ciasto najpierw nożem, a potem rękami ( ok. 15-20 minut), aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem.
  5. Pozostaw na pól godziny by "dojrzało".

2010-10-19 09:24:22
u mnie jest to trzy szklanki mąki

Ostatnio na forum

Szkolenia
sylwia4012 | 2014-08-27 19:56:05

Byłam ostatnio na szkoleniu sprzedażowym w kieleckim Ibisie...

Placki ziemniaczane!
INEDA1250 | 2014-08-26 23:56:43

Ja jestem chyba nudna w jedzeniu placków, bo z jogurtem naturalnym. Wyjątkiem jest zima, gdy...

Dobry ekspres do kawy
INEDA1250 | 2014-08-26 23:53:46

Z niższej półki to może takie na kapsułki typu Tchibo czy Nescafe? Tylko nie wiem, ile jest...

Farsz do lazanii
INEDA1250 | 2014-08-26 23:50:36

Wow! Nie wpadłabym na to, że właściwie naleśniki też by się nadały... Ale chyba robisz je w...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników