Ciasto na pierogi


więcej zdjęć

Wypróbowałam już wiele przepisów i ten jest idealny

1 godzina średni

Gotuje: ewelosa Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 6

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • masło extra 1 łyżka
  • mleko 200 ml
  • mąka pszenna Lubella 35 dag
  • jaja kurze całe 1 szt.
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób dołek, wbij w niego jajko i wlej łyżkę roztopionego masła.
  2. Powoli wlej szklankę ciepłego mleka lub wody.
  3. Rozrób ciasto najpierw nożem, a potem rękami ( ok. 15-20 minut), aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem.
  5. Pozostaw na pól godziny by "dojrzało".

2010-10-19 09:24:22
u mnie jest to trzy szklanki mąki

Ostatnio na forum

Placki ziemniaczane!
Rubie83 | 2014-09-16 20:43:45

Ja do masy ze startych ziemniaków dodaję troszkę mąki, soli, pieprzu, jajko, cebulę startą,...

Studenckie oszczędzania
Rubie83 | 2014-09-16 20:42:05

Jako przyszła studentka, niedawno założyłam konto dla młodych w banku P(e)K(a)O. Mam przelewy...

Co na poprawę humoru?
Rubie83 | 2014-09-16 20:39:05

A to coś ode mnie :) Dziewczyna wypytuje chłopaka na pierwszej randce. -- Jasiek, a masz...

Studenckie oszczędzania
beverlee89 | 2014-09-16 17:39:00

ja wcześniej miałam konto studenckie, dopóki nie postanowili wprowadzić opłat za jego...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników