Ciasto Shrek

w800_h600_mf_bffffff.jpg
więcej zdjęć

Kolorowe ciasto na różne okazje.

2 godziny trudny

Gotuje: albertos Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • mąka pszenna tortowa Lubella 5 łyżka
  • śmietanka kremowa 30% 400 ml
  • delicje 20 szt.
  • galaretka agrestowa 3 szt.
  • budyń śmietankowy 2 szt.
  • sok owocowy 1 l
  • oliwa 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • cukier 5 łyżka
  • jajko 5 szt.
  • mąka ziemniaczana 2 łyżka
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Białka jaj należy oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę dodając cukier pod koniec ubijania. Następnie białka należy wymieszać z żółtkami, aromatem waniliowym i oliwą.
  2. Porcjami dodawać mąkę pszenną cały czas mieszając.
  3. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić.
  4. Oba budynie śmietankowe należy rozpuścić w 1 szklance soku Kubuś, resztę soku należy przelać do garnka i zagotować, następnie dodać rozmieszane z Kubusiem budynie i raz jeszcze zagotować( masa powinna zgęstnieć).
  5. Gorącą masę należy rozprowadzić na cieście biszkoptowym, na masie należy ułożyć delicje czekoladą do góry. jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 150 ml wody i odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę agrestową.
  6. Masę śmietanową wylać na delicje.
  7. Dwie galaretki rozpuścić w wodzie( 1/2 ilości podanej na opakowaniu) i pozostawić do lekkiego stężenia i wylać je na masę śmietanową, odstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Ostatnio na forum

Powitanie
omnomnom87 | 2014-11-28 15:13:39

Witam wszystkie fanki gotowania. Na forum trafiłam dzięki przyjaciółce, która zachwala...

Jak długo trzymacie choinke?
omnomnom87 | 2014-11-28 15:10:38

W moim domu co roku kupujemy żywą choinkę, która wytrzymuje maksymalnie do około 10 stycznia....

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
omnomnom87 | 2014-11-28 14:59:51

Kiedyś byłam bardziej wybredna. Dzisiaj wiem, że każda potrawa, jeśli zostanie odpowiednio...

Koktajle owocowe
MegaDinah84 | 2014-11-27 22:10:11

Zimowy koktajl owocowy – przepis Składniki: 4 łyżeczki konfitur lub dżemu...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników