Ciasto Shrek

w800_h600_mf_bffffff.jpg
więcej zdjęć

Kolorowe ciasto na różne okazje.

2 godziny trudny

Gotuje: albertos Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • mąka pszenna tortowa Lubella 5 łyżka
  • śmietanka kremowa 30% 400 ml
  • delicje 20 szt.
  • galaretka agrestowa 3 szt.
  • budyń śmietankowy 2 szt.
  • sok owocowy 1 l
  • oliwa 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • cukier 5 łyżka
  • jajko 5 szt.
  • mąka ziemniaczana 2 łyżka
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Białka jaj należy oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę dodając cukier pod koniec ubijania. Następnie białka należy wymieszać z żółtkami, aromatem waniliowym i oliwą.
  2. Porcjami dodawać mąkę pszenną cały czas mieszając.
  3. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić.
  4. Oba budynie śmietankowe należy rozpuścić w 1 szklance soku Kubuś, resztę soku należy przelać do garnka i zagotować, następnie dodać rozmieszane z Kubusiem budynie i raz jeszcze zagotować( masa powinna zgęstnieć).
  5. Gorącą masę należy rozprowadzić na cieście biszkoptowym, na masie należy ułożyć delicje czekoladą do góry. jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 150 ml wody i odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę agrestową.
  6. Masę śmietanową wylać na delicje.
  7. Dwie galaretki rozpuścić w wodzie( 1/2 ilości podanej na opakowaniu) i pozostawić do lekkiego stężenia i wylać je na masę śmietanową, odstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Ostatnio na forum

Naturalne barwienie pisanek.
corinaevil2728 | 2014-04-17 13:50:41

Ja dziś biorę się właśnie za malowanie pisanek, kiedyś nauczyła mnie tego babcia i w moim...

Lubicie sushi?
corinaevil2728 | 2014-04-17 13:48:09

Ja sushi jadłam tylko raz w życiu i chyba więcej nie spróbuje, strasznie przeszkadzał mi...

Lubicie sushi?
IlanaWro77 | 2014-04-16 15:00:40

Ja sushi w zasadzie nigdy w życiu nie jadłam, jakoś nie ciągnie mnie do tej potrawy i w...

Idzie wiosma marzy mi się ................
IlanaWro77 | 2014-04-16 14:58:18

Mi marzy się sernik z truskawkami i zimne lody, imprezki przy grilu i jeżdżenie na rowerze do...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników