Ciasto z jabłkami i budyniem

Rozkrojone ciasto na blaszce
więcej zdjęć

Przepis znalazłam na pewnym blogu kulinarnym. Ciasto smakuje super. Polecam.

15 minut średni

Gotuje: angelka Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 14

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • mąka pszenna Lubella 450 g
  • masło extra 1 kostka
  • cukier puder 1 szklanka
  • jaja kurze całe 1 szt.
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • śmietana 12% 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jabłka 1.5 kg
  • budyń waniliowy 2 szt.
  • mleko 1 l
  • cukier puder 4 łyżka
  • bułka tarta 4 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (2)

  1. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (ja miałam 23x27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160 stopni, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
  2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na cieście.
  3. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując litr mleka i 6 łyżek cukru (jeśli budynie są bez cukru). Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

2010-10-19 09:24:23
Bardzo zachęcający przepis. Na pewno wypróbuję :)

2010-10-19 09:24:23
Przepis wypróbowałam,ciasto bardzo smacznie.Dzieciaki i my zajadaliśmy ze smakiem.:).

Ostatnio na forum

Podręczniki szkolne
AvaEuro2179 | 2014-09-20 20:48:36

U mnie w okolicy jest sklepik który skupuje a nastepnie odsprzedaje uzywane podręczniki więc w...

Studenckie oszczędzania
AvaEuro2179 | 2014-09-20 20:47:46

Mam konto w mBanku i nie narzekam - zero opłat za utrzymanie rachunku + cashback przy niektórych...

Podręczniki szkolne
proryszard76 | 2014-09-20 17:57:20

Ja ogólnie preferuję internet do zakupów, także szkolnych, oszczędność czasu i pieniędzy,...

Faszerowane warzywa
proryszard76 | 2014-09-20 17:55:24

Jeśli cukinie są młode - wybieram "srodek" i przesmażam go z dużą ilością cebuli,...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników