Ciasto z jabłkami i budyniem

Rozkrojone ciasto na blaszce
więcej zdjęć

Przepis znalazłam na pewnym blogu kulinarnym. Ciasto smakuje super. Polecam.

15 minut średni

Gotuje: angelka Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 14

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 20 (podstawowa ilość: 20)

  • mąka pszenna Lubella 450 g
  • masło extra 1 kostka
  • cukier puder 1 szklanka
  • jaja kurze całe 1 szt.
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • śmietana 12% 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jabłka 1.5 kg
  • budyń waniliowy 2 szt.
  • mleko 1 l
  • cukier puder 4 łyżka
  • bułka tarta 4 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (2)

  1. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (ja miałam 23x27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160 stopni, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
  2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na cieście.
  3. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując litr mleka i 6 łyżek cukru (jeśli budynie są bez cukru). Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

2010-10-19 09:24:23
Bardzo zachęcający przepis. Na pewno wypróbuję :)

2010-10-19 09:24:23
Przepis wypróbowałam,ciasto bardzo smacznie.Dzieciaki i my zajadaliśmy ze smakiem.:).

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników