Ciasto z masą krówkową o smaku czekoladowym

Obraz 1046.jpg

Bardzo dobre ciasto.

45 minut

Gotuje: madi356 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 9

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • herbatniki 200 g
  • gotowa masa krówkowa 400 g
    smak czekoladowy
  • cukier 1/2 szklanka
  • margaryna 1 kostka
  • mąka pszenna tortowa Lubella 3/4 szklanka
  • budyń śmietankowy 2 szt.
  • mleko 750 ml
  • żółtko jaja kurzego 3 szt.
  • śmietana 36% 500 ml
  • cukier puder 5 łyżka
  • żelatyna 2 łyżka
  • woda 1/4 szklanka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Blaszkę wykładamy herbatnikami.
  2. Z mleka odlewamy jedną szklankę i rozrabiamy w nim mąkę, żółtka oraz budynie.
  3. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz z margaryną.
  4. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione budynie i gotujemy do momentu, aż masa będzie gęsta.
  5. Następnie gorący krem wylewamy na herbatniki.
  6. Na krem budyniowy układamy kolejną warstwę herbatników.
  7. Masę krówkową o smaku czekoladowym podgrzewamy we wrzątku, a następnie ucieramy z masłem. Masę krówkową wykładamy na drugą warstwę herbatników.
  8. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy.
  9. Bitą śmietanę układamy na karmelu.
  10. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Ostatnio na forum

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
Florettavip76 | 2014-09-15 22:40:37

LatinaKrk2671: To jest tylko kwestia zorganizowania sobie czasu im człowiek ma więcej...

Czy lubimy czytać książki
Florettavip76 | 2014-09-15 22:37:28

Jeżeli lubisz książki Katarzyny Michalak to na pewno spodobają Ci się też książki Agnieszki...

Faszerowane warzywa
Mrmilan83 | 2014-09-15 22:33:56

Jestem wielką fanką faszerowania papryki, bo ujmuje mnie ten "kapelusik" za każdym razem. Ale...

Faszerowane warzywa
Florettavip76 | 2014-09-15 22:33:30

Ja najczęściej robię faszerowane papryki albo pieczarki, papryki zazwyczaj faszeruję mięsem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników