{{ state.title }} {{ state.desc }}

Ciemne kluski śląskie

Ciemne kluski śląskie
do 1 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Ciemne kluski śląskie - popularna odmiana klusek śląskich. Ciemne kluski są jedną z podstawowych potraw na Górnym Śląsku i są najczęściej podawane do obiadu razem z kluskami białymi na osobnych półmiskach, jako dodatki.

{{ item.title }} zobacz {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki obrać i połowę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pozostałą połowę zetrzeć na drobnej tarce i odstawić, aby puściły sok. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub maszynkę i łączymy z odsączonymi, startymi ziemniakami. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą do smaku i dobrze mieszamy.

2

Z masy formujemy kuleczki, wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotuje około 3 minut od ich wypłynięcia na wierzch.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.