Czulent

Czulent

Potrawa z kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzony z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą) , cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Czasami w jego skład wchodzą także ziemniaki, jajka na twardo, knedle. Spożywany w święto szabasowe.

1 godzina 50 minut

Gotuje: Ludka Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • kasza pęczak 1 kg
  • mięso wołowe 1 kg
  • czosnek 1 szt.
  • cebula 0.5 kg
  • fasola czerwona 1 kg
  • jaja kurze całe 4 szt.
  • papryka 1 szczypta
  • tłuszcz gęsi 1 łyżka
  • pieprz 1 szczypta
  • sól 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Pokrojoną cebulę podsmażamy w gęsim tłuszczu i odstawiamy na bok. Obsmażamy mięso pokrojone w kostkę gulaszową.
  2. Następnie układamy w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypujemy całość pęczakiem, solimy.
  3. Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w całości). Wszystko zalewamy niewielką ilością wody.
  4. Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niedużej temperaturze - im dłużej tym lepiej.

Ostatnio na forum

Lubicie sushi?
koperek25 | 2015-03-04 18:36:40

Ja nie przepadałem za tą potrawą bo uważałem ją za mdłą, ale zmieniłem swój pogląd na...

Żywa czy sztuczna choinka- Wasze preferencje
justynka86 | 2015-03-04 10:41:58

Wiem, że już po świętach, ale w moim domu żywe choinki były od zawsze ze względu na...

wegetarianizm to czysta fanaberia
justynka86 | 2015-03-04 10:39:03

Chciałabym się z Tobą zgodzić, bo jest to coś na co ludzie decydują się sami z siebie i sami...

Co na poprawę humoru?
justynka86 | 2015-03-04 10:36:08

Ja uwielbiam gotować i właśnie to bardzo poprawia mi humor. W przypływie weny wychodzą...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników