Czulent

Czulent

Potrawa z kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzony z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą) , cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Czasami w jego skład wchodzą także ziemniaki, jajka na twardo, knedle. Spożywany w święto szabasowe.

1 godzina 50 minut

Gotuje: Ludka Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • kasza pęczak 1 kg
  • mięso wołowe 1 kg
  • czosnek 1 szt.
  • cebula 0.5 kg
  • fasola czerwona 1 kg
  • jaja kurze całe 4 szt.
  • papryka 1 szczypta
  • tłuszcz gęsi 1 łyżka
  • pieprz 1 szczypta
  • sól 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Pokrojoną cebulę podsmażamy w gęsim tłuszczu i odstawiamy na bok. Obsmażamy mięso pokrojone w kostkę gulaszową.
  2. Następnie układamy w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypujemy całość pęczakiem, solimy.
  3. Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w całości). Wszystko zalewamy niewielką ilością wody.
  4. Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niedużej temperaturze - im dłużej tym lepiej.

Ostatnio na forum

Napój orzeźwiający
THEDOUGLAS81 | 2014-08-22 17:30:00

A ja polecam taki tam japoński wynalazek do koktajli i napojów orzeźwiających, a mianowicie......

sery - jakie lubicie ???
THEDOUGLAS81 | 2014-08-22 17:28:49

Tak, zdecydowanie polecam sery biedronkowe firmy Turek, są boskie i tanie :) A uwielbiam...

Koktajle owocowe
THEDOUGLAS81 | 2014-08-22 17:27:04

Ja bardzo polecam połączenie grejpfruta i banana - jest słodkie i orzeźwiające, ponadto mogę...

Dodawać olej do gotowania makaronu czy nie?
THEDOUGLAS81 | 2014-08-22 17:25:28

Zależy do czego chcesz makaron. Jak makaron jako makaron (do zapiekanki, zupy itp.) to polecam po...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników