{{ state.title }} {{ state.desc }}

Czulent

Czulent
do 3 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Potrawa z kuchni żydowskiej. Czulent to bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzony z koszernego mięsa, z fasolą (często ciecierzycą) , cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Czasami w jego skład wchodzą także ziemniaki, jajka na twardo, knedle. Spożywany w święto szabasowe.

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Pokrojoną cebulę podsmażamy w gęsim tłuszczu i odstawiamy na bok. Obsmażamy mięso pokrojone w kostkę gulaszową.

2

Następnie układamy w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypujemy całość pęczakiem, solimy.

3

Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w całości). Wszystko zalewamy niewielką ilością wody.

4

Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niedużej temperaturze - im dłużej tym lepiej.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.