drożdzowa babka

a.jpg

drożdzowa babka

1 godzina

Gotuje: agata1722 Uwielbia: 1 osoba

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • sól 1 szczypta
  • cukier 25 dag
  • masło 0,5 l
    stopione masło roślinne,
  • żółtko jaja kurzego 10 szt.
  • drożdże 8 dag
  • migdały 5 dag
  • mleko UHT 3,2% 0,5 l
  • rodzynki 15 dag
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • olejek waniliowy 1 szt.
  • cytryna 1 szt.
    otarta skórka z jednej cytryny,
  • mąka kukurydziana 1 kg

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Zaparzyć połowę szklanki wrzącego mleka ¾ mąki. Po ostudzeniu dodać starannie rozkruszone drożdże oraz pół szklanki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem i gdy uzyskają kremowy kolor wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, wlać masło roślinne, dodać sól i wyrobić ciasto dolewając mleka. Pod koniec wyrabiania, gdy odchodzi od rąk dodać zapachy, pokrojone migdały, skórkę cytrynową i rodzynki.
  2. Włożyć ciasto do wysmarowanej margaryną formy babkowej do 1/3 wysokości. Gdy ciasto wyrośnie piec w piekarniku o wysokiej temperaturze ok. 1 godziny.

Ostatnio na forum

Gotowanie makaronu w zupie
solverekk | 2015-01-25 01:12:10

Nie. Zawsze robię to po bożemu, że tak powie m :) boję się, że makaron może w ten sposób...

makaron, makaron - ale który najlepszy
solverekk | 2015-01-25 01:09:49

Nie znam Barilli. A do Malmy mam sentyment - te reklamy z Sophią Loren... Szkoda, że potem...

Makaron w kolorze czerwonym
solverekk | 2015-01-25 01:09:04

Pierwszy raz czytam o tylu powiązaniach kolorów ze smakiem. Ale muszę się zgodzić piękna...

Ulubiona zupa
dawidowyy | 2015-01-25 00:09:29

barszcz czerwony składniki i przygotowanie: Składniki: 1 kg buraków 1 por 1 marchewka 2...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników