Drożdżówka z jagodami

Drożdżówka z jagodami

To placek który świetnie nadaje sie zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie

1 godzina 10 minut

Gotuje: Sysia Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 25 (podstawowa ilość: 25)

  • jagody 75 dag
  • cukier 0.5 szklanka
  • drożdże 8 dag
  • masło extra 0.5 kostka
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • mleko 1 szklanka
  • mąka pszenna Lubella 50 dag
  • sól 1 szczypta
  • cukier 10 dag
  • mąka pszenna Lubella 20 dag
  • masło extra 0.5 kostka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem i 3 łyżkami cukru i pozostawić do wyrośnięcia, masło roztopić i wystudzić. Jak drożdże wyrosną, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami i masłem.
  2. Dokładnie wyrobić i wyłożyć na wysmarowaną blache.
  3. Zagnieść kruszonke. Na ciasto wysypać jagody i kruszonke.
  4. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników