{{ state.title }} {{ state.desc }}

Francuskie naleśniki

Francuskie naleśniki
{{ recipe.attributes.time.val }} {{ recipe.attributes.time.txt }}
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}
Autor przepisu

Klaudia202

Inne przepisy autora

Podziel się

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To baaardzo smaczne naleśniki!!! Można do nich zrobić sos czekoladowy który tu napiszę. ;) mogą one być z farszem który tez napiszę...

Sposób przygotowania

1

Te składniki zmiksować z połową szklanki wody.

2

odstawić na ok. 15 minut a potem usmażyć cienkie naleśniki.

3

ale to jeszcze nie koniec!!! Dla miłośników słodyczy podaję jeszcze przepis na smaczny sos czekoladowy:

4

10 dag czekolady

5

5 dag kakao,

6

12 dag cukru,

7

żółtko,

8

2 łyżki mleka,

9

pół szklanki śmietanki

10

2 dag mąki

11

w magicznym kociołku trzymanym nad parą roztopić czekoladę, dodać kakao, cukier, mleko i gotować na bardzo małym płomieniu, a gdy zgęstnieje, wlać śmietankę wymieszaną z mąką, zagotować, zdjąć z ognia i podprawić żółtkiem.

12

po położeniu naleśników na talerz polać je czekoladowym sosem, udekorować bitą śmietaną i położyć obok plasterek soczystej pomarańczy. Ach, ten cudowny aromat!!!

13

a dla tych, którzy za słodyczami nie przepadają proponuję naleśniki, ale już nie na słodko.

14

składniki:

15

6 naleśników (przepis podany powyżej)

16

20 dag pieczarek,

17

15 dag gotowanej szynki

18

łyżka mąki

19

łyżka masła

20

20 dag śmietanki

21

5 dag twardego żółtego sera,

22

cytryna,

23

szczypta startej gałki muszkatołowej,

24

pieprz, sól

25

pieczarki umyć, poszatkować, skropić sokiem z cytryny. Szynkę posiekać, ser zetrzeć. Rozpuścić łyżkę masła, lekko poddusić na nim szynkę (nie rumienić!). Szynkę wyjąć, na stopione masło wrzucić pieczarki, poddusić, dodać szynkę i dalej dusić, mieszając, posypywać mąką i stopniowo dolewać śmietankę. Sos powinien zgęstnieć. Dorzucić łyżkę startego sera, wymieszać. Przyprawić. Farsz rozsmarować (po łyżce) na każdym naleśniku. Złożyć go w kopertę, zawijając brzegi do środka. Ułożyć naleśniki w ogniotrwałym naczyniu, oprószyć gałką muszkatołową, posypać resztą startego sera. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. (naleśniki nie mogą się zarumienić). Gotowe!!!

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.