Francuskie naleśniki

Francuskie naleśniki

To baaardzo smaczne naleśniki!!! Można do nich zrobić sos czekoladowy który tu napiszę. ;) mogą one być z farszem który tez napiszę...

15 minut

Gotuje: Klaudia202 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 12 (podstawowa ilość: 12)

  • cukier 0.5 łyżeczka
  • olej słonecznikowy 1 łyżka
  • mleko 0.75 szklanka
  • -żółtko 1 szt.
  • jajka kurze całe 2 szt.
  • mąka pszenna Lubella 15 dag
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Te składniki zmiksować z połową szklanki wody.
  2. odstawić na ok. 15 minut a potem usmażyć cienkie naleśniki.
  3. ale to jeszcze nie koniec!!! Dla miłośników słodyczy podaję jeszcze przepis na smaczny sos czekoladowy:
  4. 10 dag czekolady
  5. 5 dag kakao,
  6. 12 dag cukru,
  7. żółtko,
  8. 2 łyżki mleka,
  9. pół szklanki śmietanki
  10. 2 dag mąki
  11. w magicznym kociołku trzymanym nad parą roztopić czekoladę, dodać kakao, cukier, mleko i gotować na bardzo małym płomieniu, a gdy zgęstnieje, wlać śmietankę wymieszaną z mąką, zagotować, zdjąć z ognia i podprawić żółtkiem.
  12. po położeniu naleśników na talerz polać je czekoladowym sosem, udekorować bitą śmietaną i położyć obok plasterek soczystej pomarańczy. Ach, ten cudowny aromat!!!
  13. a dla tych, którzy za słodyczami nie przepadają proponuję naleśniki, ale już nie na słodko.
  14. składniki:
  15. 6 naleśników (przepis podany powyżej)
  16. 20 dag pieczarek,
  17. 15 dag gotowanej szynki
  18. łyżka mąki
  19. łyżka masła
  20. 20 dag śmietanki
  21. 5 dag twardego żółtego sera,
  22. cytryna,
  23. szczypta startej gałki muszkatołowej,
  24. pieprz, sól
  25. pieczarki umyć, poszatkować, skropić sokiem z cytryny. Szynkę posiekać, ser zetrzeć. Rozpuścić łyżkę masła, lekko poddusić na nim szynkę (nie rumienić!). Szynkę wyjąć, na stopione masło wrzucić pieczarki, poddusić, dodać szynkę i dalej dusić, mieszając, posypywać mąką i stopniowo dolewać śmietankę. Sos powinien zgęstnieć. Dorzucić łyżkę startego sera, wymieszać. Przyprawić. Farsz rozsmarować (po łyżce) na każdym naleśniku. Złożyć go w kopertę, zawijając brzegi do środka. Ułożyć naleśniki w ogniotrwałym naczyniu, oprószyć gałką muszkatołową, posypać resztą startego sera. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. (naleśniki nie mogą się zarumienić). Gotowe!!!

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników