Francuskie naleśniki

Francuskie naleśniki

To baaardzo smaczne naleśniki!!! Można do nich zrobić sos czekoladowy który tu napiszę. ;) mogą one być z farszem który tez napiszę...

15 minut

Gotuje: Klaudia202 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 12 (podstawowa ilość: 12)

  • cukier 0.5 łyżeczka
  • olej słonecznikowy 1 łyżka
  • mleko 0.75 szklanka
  • -żółtko 1 szt.
  • jajka kurze całe 2 szt.
  • mąka pszenna Lubella 15 dag
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Te składniki zmiksować z połową szklanki wody.
  2. odstawić na ok. 15 minut a potem usmażyć cienkie naleśniki.
  3. ale to jeszcze nie koniec!!! Dla miłośników słodyczy podaję jeszcze przepis na smaczny sos czekoladowy:
  4. 10 dag czekolady
  5. 5 dag kakao,
  6. 12 dag cukru,
  7. żółtko,
  8. 2 łyżki mleka,
  9. pół szklanki śmietanki
  10. 2 dag mąki
  11. w magicznym kociołku trzymanym nad parą roztopić czekoladę, dodać kakao, cukier, mleko i gotować na bardzo małym płomieniu, a gdy zgęstnieje, wlać śmietankę wymieszaną z mąką, zagotować, zdjąć z ognia i podprawić żółtkiem.
  12. po położeniu naleśników na talerz polać je czekoladowym sosem, udekorować bitą śmietaną i położyć obok plasterek soczystej pomarańczy. Ach, ten cudowny aromat!!!
  13. a dla tych, którzy za słodyczami nie przepadają proponuję naleśniki, ale już nie na słodko.
  14. składniki:
  15. 6 naleśników (przepis podany powyżej)
  16. 20 dag pieczarek,
  17. 15 dag gotowanej szynki
  18. łyżka mąki
  19. łyżka masła
  20. 20 dag śmietanki
  21. 5 dag twardego żółtego sera,
  22. cytryna,
  23. szczypta startej gałki muszkatołowej,
  24. pieprz, sól
  25. pieczarki umyć, poszatkować, skropić sokiem z cytryny. Szynkę posiekać, ser zetrzeć. Rozpuścić łyżkę masła, lekko poddusić na nim szynkę (nie rumienić!). Szynkę wyjąć, na stopione masło wrzucić pieczarki, poddusić, dodać szynkę i dalej dusić, mieszając, posypywać mąką i stopniowo dolewać śmietankę. Sos powinien zgęstnieć. Dorzucić łyżkę startego sera, wymieszać. Przyprawić. Farsz rozsmarować (po łyżce) na każdym naleśniku. Złożyć go w kopertę, zawijając brzegi do środka. Ułożyć naleśniki w ogniotrwałym naczyniu, oprószyć gałką muszkatołową, posypać resztą startego sera. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. (naleśniki nie mogą się zarumienić). Gotowe!!!

Ostatnio na forum

Dodawać olej do gotowania makaronu czy nie?
MonaKrk1181 | 2014-07-20 23:44:56

extraarianne78: Po ugotowaniu makaron przelewa się zimną wodą i problemu ze sklejaniem nie ma,...

Czy lubimy czytać książki
MonaKrk1181 | 2014-07-20 23:43:29

Ja trafiłam jakiś czas temu na ksiazki Agnieszki Lingas Łoniewskiej i jestem nimi zachwycona...

Co na poprawę humoru?
MonaKrk1181 | 2014-07-20 23:41:42

A mi humor poprawia tylko i wyłącznie coś słodkiego, zawsze w torebce mam jakiegoś batonika...

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
MonaKrk1181 | 2014-07-20 23:39:51

Ja przyznaje że kiedy studiowałam miałam zdecydowanie lepiej rozdysponowany czas ... uczyłam...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników