Galareta z drobiu


Dobra galareta na urodzinowe przyjęcia polecam. Podawać z octem.

45 minut

Gotuje: fabienne Uwielbia: 1 osoba

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 12

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • kurczak 1 szt.
  • jajka 2 szt.
  • marchewka z groszkiem 1 szt.
  • żelatyna 1 szt.
  • ocet 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Ugotować kurczak, aż będzie całkiem miękki, wyjąć go i ostudzić, pokroić w kostkę.
  2. Wywar- poczekać aż trochę ostygnie i dodać tyle żelatyny ile pisze na opakowaniu,dodać sól,pieprz i trochę octu.
  3. Jajka ugotować na twardo, marchewkę i groszek osączyć z zalewy,pokroić jajka w plastry ułożyć na spodzie asietki lub miski.
  4. Na górę jajka dać marchewkę z groszkiem, pokrojone mięso i zalać wywarem z żelatyną.
  5. Włożyć do lodówki do stężenia.
  6. Uwaga mięso musi być wyjęte z wywaru, gdy się będzie dodawać żelatynę, żeby żelatyna nie przykleiła się do mięsa bo wtedy galareta nie wyjdzie!!!!!

2010-10-19 09:24:22
przepadam za taka galaretka!

Ostatnio na forum

Jak skutecznie dbać o skórę?
HERMENEGILD1141 | 2014-10-21 10:40:51

Witajcie, wiem, że głównym tematem forum jest gotowanie jednakże jest tu wiele kobiet, które...

Jak długo trzymacie choinke?
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:29:57

ja rozbieram choinkę po kolędzie księdza, zazwyczaj jest to po 6 stycznia. Od wielu lat tak...

Powitanie
DrRhona1970 | 2014-10-19 15:28:28

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, trafiłam tutaj przypadkiem błądząc w internecie. Mam...

Własna restauracja - moje początki :)
KarinaK | 2014-10-16 10:10:48

Od zawsze marzyłam, żeby prowadzić własną restaurację, a teraz moje marzenie powoli się...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników