Golonka pieczona w kapuście


Ta golonka jest pieczona w rękawie i nadmiar tłuszczu się wytopi.Podana z pieczonymi ziemniaczkami i piwem smakuje super.Polecam bardzo!!!

4 godziny 10 minut

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • golonka wieprzowa 1 kg
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 szt.
  • suszone grzybki 5 szt.
  • Delikat do mięs 1 szt.
  • Delikat do zup 1 szt.
  • sól biała 1 szczypta
  • czosnek granulowany 1 szczypta
  • papryka ostra 1 szczypta
  • pieprz czarny mielony 1 szczypta
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (2)

  1. Golonkę umyć i osuszyć.Natrzeć dokładnie solą,czosnkiem,czosnkiem granulowanym,paparyką i na końcu całą golonkę posypać delikatem do mięs.
  2. Golonkę nacierać przyprawami również pod skórą i pod kością,tak żeby przyprawy dostały się do każdego miejsca.
  3. Golonkę wkładamy do rękawa do pieczenia,związać dokładnie z dwóch stron i odstawić do lodówki.Im dłużej golonka poleży w przyprawach,tym będzie lepsza.
  4. Pieczemy w rękawie,w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.Po godzinie pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy nadal przez pół godziny.
  5. Po tym czasie pieczenia Zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.
  6. Grzyby myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli przez około pół godziny.
  7. Do głębokiego rondla wlewamy olej,na rozgrzany olej wrzucamy cebule pokrojone w ćwiartki i podsmażamy.Dodajemy do cebuli kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna to dłużej płuczemy),pieprz,delikat do zup,odrobinę cukru i podsmażamy.Dodajemy do kapusty ugotowane grzybki i podlewamy całość wywarem z grzybów.
  8. Dusimy bez przykrycia, często mieszając.Doprawiamy do smaku.
  9. Upieczoną golonkę kroimy na porcje i wkładamy do kapusty. Pod przykryciem podgrzewamy całość przez około 15 minut.

2010-11-14 15:06:21
SUPER zrobiłam i normalnie niebo w gebie

2010-10-19 09:24:23
REWELACJA!!!!!!!!!!takie to dobre że szok!!!!Gratulacje za przepis!

Ostatnio na forum

Najfajniejsze i najgłupsze nazwy knajp
MARYANN2638 | 2014-12-18 14:08:02

Ja widziałem kiedyś w jakiejś nadmorskiej miejscowości restaurację pod nazwą 'koń z kopytami...

Jak robicie rybę po grecku.
MARYANN2638 | 2014-12-18 14:01:49

No właśnie też chciałbym wiedzieć czy ktoś robił tą rybę po cygańsku? W pewnej...

Zestaw porcelany
MARYANN2638 | 2014-12-18 13:59:52

Bardzo dobry zestaw mi się bardzo podoba :) Amelia też moim zdaniem to bardzo dobry wybór...

Własna restauracja - moje początki :)
MARYANN2638 | 2014-12-18 13:55:31

Justynka ale pamiętaj też jedno kto nie ryzykuję nie pije szampana. Musisz zdać sobie też z...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników