Golonka pieczona w kapuście


Ta golonka jest pieczona w rękawie i nadmiar tłuszczu się wytopi.Podana z pieczonymi ziemniaczkami i piwem smakuje super.Polecam bardzo!!!

4 godziny 10 minut

Gotuje: ewusia2008 Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • golonka wieprzowa 1 kg
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 szt.
  • suszone grzybki 5 szt.
  • Delikat do mięs 1 szt.
  • Delikat do zup 1 szt.
  • sól biała 1 szczypta
  • czosnek granulowany 1 szczypta
  • papryka ostra 1 szczypta
  • pieprz czarny mielony 1 szczypta
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (2)

  1. Golonkę umyć i osuszyć.Natrzeć dokładnie solą,czosnkiem,czosnkiem granulowanym,paparyką i na końcu całą golonkę posypać delikatem do mięs.
  2. Golonkę nacierać przyprawami również pod skórą i pod kością,tak żeby przyprawy dostały się do każdego miejsca.
  3. Golonkę wkładamy do rękawa do pieczenia,związać dokładnie z dwóch stron i odstawić do lodówki.Im dłużej golonka poleży w przyprawach,tym będzie lepsza.
  4. Pieczemy w rękawie,w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.Po godzinie pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy nadal przez pół godziny.
  5. Po tym czasie pieczenia Zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.
  6. Grzyby myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli przez około pół godziny.
  7. Do głębokiego rondla wlewamy olej,na rozgrzany olej wrzucamy cebule pokrojone w ćwiartki i podsmażamy.Dodajemy do cebuli kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna to dłużej płuczemy),pieprz,delikat do zup,odrobinę cukru i podsmażamy.Dodajemy do kapusty ugotowane grzybki i podlewamy całość wywarem z grzybów.
  8. Dusimy bez przykrycia, często mieszając.Doprawiamy do smaku.
  9. Upieczoną golonkę kroimy na porcje i wkładamy do kapusty. Pod przykryciem podgrzewamy całość przez około 15 minut.

2010-11-14 15:06:21
SUPER zrobiłam i normalnie niebo w gebie

2010-10-19 09:24:23
REWELACJA!!!!!!!!!!takie to dobre że szok!!!!Gratulacje za przepis!

Ostatnio na forum

Koktajle owocowe
Ecozaneta1724 | 2014-04-23 13:18:19

Cześć wszystkim! Poszukuję dobrego programu do obsługi poczty elektronicznej. Opcje dla...

Naturalne barwienie pisanek.
Ecozaneta1724 | 2014-04-23 13:17:57

Witam grupę. Zastanawiam się czy jest możliwość spotkania się na żywo, osoby z okolic i te,...

Idzie wiosma marzy mi się ................
tishawks1383 | 2014-04-22 15:36:24

Ja już żyję urlopem, naprawdę marzy mi się troche relaksu i odpoczynku, teraz mam ciężki...

Czy lubimy czytać książki
tishawks1383 | 2014-04-22 15:33:36

Ja czytać bardzo lubię w szczególności jakieś romasidła, ostatnio spodobała mi się...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników