Grzaniec z żółtkiem

Grzaniec  z żółtkiem

Dziś grzaniec, czyli coś smakuje bosko, rozluźnia i jednocześnie... jest lekarstwem na przeziębienie;)) Idealny na chłodniejsze dni lub wolne popołudnia. Gdy stoję zmarznięta na przystanku, zdarza mi się marzyć o dwóch rzeczach: gorącej kąpieli i równie gorącym grzańcu. Uwielbiam, gdy w domu pachnie przyprawami. Do dzisiejszego mojego grzańca dodałam imbir, obowiązkowo goździki i cynamon, ale polecam także piwo z gałką muszkatołową, kardamonem, anyżkiem lub laseczką wanilii. Zamiast białego cukru można dodać ciemny, brązowy cukier, miód lub sok malinowy. Grzaniec w wersji typowo leczniczej zazwyczaj robię z masłem i czosnkiem - może trudno wypić taką miksturę, ale bosko rozgrzewa i naprawdę leczy. Dla osób, które po raz pierwszy będą eksperymentowały z grzańcem polecam gotowe mieszanki przypraw, bo wielką nieostrożnością jest dodanie wszystkiego, co mamy w domu, w myśl zasady: co za dużo, to niezdrowo! Dobrym pomysłem jest też pójście do knajpki, gdzie serwują grzańce i z przyjaciółmi wypróbować kilka rodzajów, wtedy będziemy mieli jasność, z czym grzaniec smakuje nam najlepiej:)

15 minut łatwy

Gotuje: mariola85 Uwielbia: 1 osoba

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 2 (podstawowa ilość: 2)

  • piwo 1 szt.
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • cukier 3 łyżeczka
  • goździki 4 szt.
  • imbir 1 szt.
    świeży kawałek, pokrojony
  • cynamon 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Galeria krok po kroku
  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)
  • krok po kroku 1. Przygotowuję produkty, żeby wszystko było pod ręką, ponieważ grzaniec robi się błyskawicznie.
  • krok po kroku 2. Piwo podgrzewam z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem.
  • krok po kroku 3. W osobnym naczyniu ucieram żółtka z cukrem.
  • krok po kroku 4. Piwo nadal podgrzewa się na wolnym ogniu; pięknie pachnie w całym dmu. A ja nadal kręcę kogel-mogel; musi być gęsty, lejący, jasnożółty.
  • krok po kroku 5. Powoli wlewam kogel-mogel do gorącego piwa. Podgrzewam minutkę tak, żeby się nie zagotowało. Wlewam gorące piwo do szklanek, po chwili piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy.

  1. Ucieram jajka z cukrem, w tym czasie na małym ogniu podgrzewam piwo z goździkami, imbirem i cynamonem.
  2. Do ciepłego piwa dodaję jajka utarte z cukrem i podgrzewam jeszcze chwilę.
  3. Nie można dopuścić do zagotowania. Grzaniec ma być dobrze ciepły ale nie gorący.

Ostatnio na forum

Jak długo trzymacie choinke?
ejamika81 | 2014-11-01 00:14:22

Ja również mam już od kilku lat żywą choinkę i niestety bardzo ciepło w domu a co za tym...

Porcelana na ślub?
ejamika81 | 2014-11-01 00:12:04

Ja osobiście uważam że prezenty na ślub to juz raczej przeżytek i zdecydowanie lepiej jest...

Porcelana na ślub?
THEBERRY1250 | 2014-10-30 08:02:19

Może lepiej dajcie kase? W sumie taki prezent może im się nie spodobać ale też mogą go...

Porcelana na ślub?
ECOLONGIN1860 | 2014-10-29 17:59:21

To świetny pomysł na prezent, jednak myślę, że wybór samej zastawy należy pozostawić...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników