Grzaniec z żółtkiem

Grzaniec  z żółtkiem

Dziś grzaniec, czyli coś smakuje bosko, rozluźnia i jednocześnie... jest lekarstwem na przeziębienie;)) Idealny na chłodniejsze dni lub wolne popołudnia. Gdy stoję zmarznięta na przystanku, zdarza mi się marzyć o dwóch rzeczach: gorącej kąpieli i równie gorącym grzańcu. Uwielbiam, gdy w domu pachnie przyprawami. Do dzisiejszego mojego grzańca dodałam imbir, obowiązkowo goździki i cynamon, ale polecam także piwo z gałką muszkatołową, kardamonem, anyżkiem lub laseczką wanilii. Zamiast białego cukru można dodać ciemny, brązowy cukier, miód lub sok malinowy. Grzaniec w wersji typowo leczniczej zazwyczaj robię z masłem i czosnkiem - może trudno wypić taką miksturę, ale bosko rozgrzewa i naprawdę leczy. Dla osób, które po raz pierwszy będą eksperymentowały z grzańcem polecam gotowe mieszanki przypraw, bo wielką nieostrożnością jest dodanie wszystkiego, co mamy w domu, w myśl zasady: co za dużo, to niezdrowo! Dobrym pomysłem jest też pójście do knajpki, gdzie serwują grzańce i z przyjaciółmi wypróbować kilka rodzajów, wtedy będziemy mieli jasność, z czym grzaniec smakuje nam najlepiej:)

15 minut łatwy

Gotuje: mariola85 Uwielbia: 1 osoba

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 2 (podstawowa ilość: 2)

  • piwo 1 szt.
  • żółtko jaja kurzego 2 szt.
  • cukier 3 łyżeczka
  • goździki 4 szt.
  • imbir 1 szt.
    świeży kawałek, pokrojony
  • cynamon 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Galeria krok po kroku
  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)
  • krok po kroku 1. Przygotowuję produkty, żeby wszystko było pod ręką, ponieważ grzaniec robi się błyskawicznie.
  • krok po kroku 2. Piwo podgrzewam z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem.
  • krok po kroku 3. W osobnym naczyniu ucieram żółtka z cukrem.
  • krok po kroku 4. Piwo nadal podgrzewa się na wolnym ogniu; pięknie pachnie w całym dmu. A ja nadal kręcę kogel-mogel; musi być gęsty, lejący, jasnożółty.
  • krok po kroku 5. Powoli wlewam kogel-mogel do gorącego piwa. Podgrzewam minutkę tak, żeby się nie zagotowało. Wlewam gorące piwo do szklanek, po chwili piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy.

  1. Ucieram jajka z cukrem, w tym czasie na małym ogniu podgrzewam piwo z goździkami, imbirem i cynamonem.
  2. Do ciepłego piwa dodaję jajka utarte z cukrem i podgrzewam jeszcze chwilę.
  3. Nie można dopuścić do zagotowania. Grzaniec ma być dobrze ciepły ale nie gorący.

Ostatnio na forum

Lubicie sushi?
IlanaWro77 | 2014-04-16 15:00:40

Ja sushi w zasadzie nigdy w życiu nie jadłam, jakoś nie ciągnie mnie do tej potrawy i w...

Idzie wiosma marzy mi się ................
IlanaWro77 | 2014-04-16 14:58:18

Mi marzy się sernik z truskawkami i zimne lody, imprezki przy grilu i jeżdżenie na rowerze do...

Farsz do lazanii
Młoda | 2014-04-15 16:59:19

Mój ulubiony farsz to cukinia, bakłażan, szpinak, czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa,...

Lubicie sushi?
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:59:26

Nie mam wielkiego doświadczenia z tym przysmakiem Japońskiej kuchni, bo zdarzyło mi się raptem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników