Grzybki ciasteczka

grzybki_ciasteczka_1.jpg
więcej zdjęć

rewelacyjne grzybki - zachwycą każdego :)

1 godzina 30 minut średni

Gotuje: ANECIK1980 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 37 (podstawowa ilość: 37)

  • mąka pszenna tortowa Lubella 50 dag
    ciasto
  • margaryna zwykła 25 dag
    ciasto
  • śmietana 18% 1 szklanka
    ciasto
  • budyń śmietankowy 1 szt.
    krem
  • budyń bananowy 1 szt.
    krem
  • mleko 2,5 szklanka
    krem
  • cukier 2 łyżka
    krem
  • margaryna zwykła 30 dag
    krem
  • mleko 2 łyżka
    polewa
  • masło 6 dag
    polewa
  • margaryna zwykła 6 dag
    polewa
  • kakao 4 łyżka
    polewa
  • cukier 4 łyżka
    polewa
  • mak niebieski 5 łyżeczka
    do nóżek

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Zagniatamy składniki ciasta, rozwałkowujemy ciasto na ok 3-4 mm, szklaneczką do kompotu wycinamy kółka i przyklejamy je delikatnie na wierzchnią stronę foremek do pieczenia małych babeczek.
  2. Tzw blaszki grzybków wycinamy z tego samego ciasta o tej samej grubości mniejszą szklaneczką i w środku jeszcze mniejszą np kieliszkiem wycinamy dziurkę w którą później będziemy wkładali nóżkę grzybka. Robimy taką sama ilośc kapeluszy, blaszek i nóżek. Nóżki wałkujemy grubsze, niezbyt długie, ich koniec obtaczamy w białku i w maku.
  3. Wszystkie części pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 15-18 minut.
  4. Obydwa budynie rozprowadzamy w 1 szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy do niego rozczyn budyniu, szybko mieszamy doprowadzając do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Budyń musi być koniecznie dobrze rozprowadzony - bez grudek. Ucieramy Kasię dodając po trochu budyniu.
  5. Kapelusze napełniamy kremem, przyklejamy blaszkę lekko ją dociskając a w nią wkładamy nóżkę. Wszystkie składniki polewy gotujemy przez około 5 minut. Smarujemy kapelusze polewą. Gotowe grzybki wstawiamy do lodówki. Przed podaniem poprawiamy nóżki, gdyż krem w lodówce się ściśnie i wtedy można nóżki ładnie w grzybkach wyprostować.

Ostatnio na forum

Lubicie sushi?
EENOCH1341 | 2014-08-21 23:50:20

HERMENEGILD1141: Ja natomiast sushi z rybą mogę spokojnie jeść. Co prawda nie zje się tego...

e-papierosy
EENOCH1341 | 2014-08-21 23:49:24

Walter2144: Jak chce się rzucić palenie to jaki sens jest w paleniu e-papierosa? Próbowałam...

Dodawać olej do gotowania makaronu czy nie?
EENOCH1341 | 2014-08-21 23:48:28

Walter2144: Ja gotując makaron nie dodaję żadnej oliwy. Do pierwszego zagotowania,jak pojawi...

Koktajle owocowe
EENOCH1341 | 2014-08-21 23:47:24

Walter2144: A dodajecie czasami do swoich mrożonych owocowych koktajli jakiś likier alkoholowy,...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników