{{ state.title }} {{ state.desc }}

Gulasz z ozorków

Gulasz z ozorków
{{ recipe.attributes.time.val }} {{ recipe.attributes.time.txt }}
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}
Autor przepisu

bernika

Inne przepisy autora

Podziel się

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
Najlepszy gulasz z ozorków jaki moze byc :)\r\n\r\n

Sposób przygotowania

1

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję przyprawy i gotują na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną

2

ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalaki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzwam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tlyko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu. gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koneic na sposób

3

chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale dla mnei jest to zbyt niezdrowe a ozorki sa daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)

Tagi / słowa kluczowe

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.