Indyk świąteczny

Oto naszych zmagań przy pieczeniu indyka. Wygląda wyśmienicie prawda??????????

Przepis na indyka faszerowanego. świetna potrawa na święta. Polecam!!!!!!!!!

1 minuta średni

Gotuje: Magda Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 18

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • indyk cały 1 szt.
  • masło 100 g
  • miód 2 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • pieczarki 1 kg
  • cebula 2 szt.
  • jaja kurze całe 2 szt.
  • bułka tarta 5 łyżka
  • masło 50 g

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Indyka nacieramy od wewnątrz i na zwewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy na około 12 godzin w chłodne miejsce.
  2. Farsz przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem indyka. Pieczarki i cebulę drobno siekamy.Roztapiamy na patelni masło, jak się podgrzeje wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszkleniai dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut i odstawiamy do osytgnięcia.
  3. Następnie do farszu dodajemy żółtka, a białka ubijamy z odrobina soli na sztywno. Do farszu dosypujemy bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  4. Na koniec dodajemy ubite białko i całość bardzo delikatnie mieszamy.
  5. Powstałą masą faszerujemy indyka i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia co jakiś polewamy indyka roztopionym masłem.
  6. Na 30 minut przed końcem, smarujemy indyka miodem rozcieńczonym pół na pól z wodą.

Ostatnio na forum

Gry na prezenty
interrenata1579 | 2014-11-21 10:06:34

oo, swietny pomysl, zeby kupic gry rodzinne albo dla kilku graczy. u mnie ten pomysl sprawdzil sie...

Gry na prezenty
Walter2144 | 2014-11-20 14:25:47

Cześć! Bardzo blisko są już święta :) Co roku bardzo się denerwuję, że dzieci zaraz po...

A teraz czego NIE LUBIMY jeść?!
bartekrozdartek | 2014-11-19 22:51:46

bigosu babci. zawsze jest tak kwaśny że nie idzie tego jeść. poza tym galareta i sushu. jak mam...

Jak długo trzymacie choinke?
bartekrozdartek | 2014-11-19 22:43:22

zazwyczaj aż zacznie się sypać. w mieszkaniu zawsze ciepło więc zazwyczaj tuż po nowym roku...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników