{{ state.title }} {{ state.desc }}

Indyk świąteczny

Indyk świąteczny
{{ recipe.attributes.time.val }} {{ recipe.attributes.time.txt }}
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}
Autor przepisu

Magda

Inne przepisy autora

Podziel się

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
Przepis na indyka faszerowanego. świetna potrawa na święta. Polecam!!!!!!!!!

Sposób przygotowania

1

Indyka nacieramy od wewnątrz i na zwewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy na około 12 godzin w chłodne miejsce.

2

Farsz przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem indyka. Pieczarki i cebulę drobno siekamy.Roztapiamy na patelni masło, jak się podgrzeje wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszkleniai dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut i odstawiamy do osytgnięcia.

3

Następnie do farszu dodajemy żółtka, a białka ubijamy z odrobina soli na sztywno. Do farszu dosypujemy bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

4

Na koniec dodajemy ubite białko i całość bardzo delikatnie mieszamy.

5

Powstałą masą faszerujemy indyka i pieczemy ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia co jakiś polewamy indyka roztopionym masłem.

6

Na 30 minut przed końcem, smarujemy indyka miodem rozcieńczonym pół na pól z wodą.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.