Indyk z żurawiną i jabłkami

Indyk z żurawiną i jabłkami

Wspaniały pomysł na obiad świąteczny lub rodzinną kolację. aromatyczne jabłka i żurawina nadają mięsu niepowtarzalny smak podawać także z żurawiną ze słoika.

2 godziny 20 minut

Gotuje: BabinkaZgor Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • piersi indyka 1.5 kg
  • suszonye jabłka 10 dag
  • żurawina 10 dag
  • kieliszek wódki (ze źdźbłem w środku) lub 1 szt.
  • papryka słodka 0.5 łyżeczka
  • papryka ostra 0.5 łyżeczka
  • miód pszczeli 2 łyżka
  • oliwa 2 łyżka
  • pieprz 1 szczypta
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Przeciąć pierś, zrobić kieszeń.
  2. natrzeć solą, pieprzem, paprykami.
  3. piekarnik nagrzać do 200 c
  4. jabłka i żurawinę zalać alkoholem, odstawić na 20 min
  5. pierś nadziać namoczonymi owocami, zaszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego
  6. polać oliwą i alkoholem z moczenia owoców.
  7. piec 1,5h, polewając powstałym sosem.
  8. parę minut przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem

2010-10-19 09:24:23
Bardzo fajny przepis! Idealny na świąteczny obiad! Bardzo lubię mięsa z dodatkiem owoców...np poznańska kaczka z jabłkami! Myślę że kaczka z taka zawartością (jabłka+żurawina) też byłaby pyszna!

Ostatnio na forum

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
Florettavip76 | 2014-09-15 22:40:37

LatinaKrk2671: To jest tylko kwestia zorganizowania sobie czasu im człowiek ma więcej...

Czy lubimy czytać książki
Florettavip76 | 2014-09-15 22:37:28

Jeżeli lubisz książki Katarzyny Michalak to na pewno spodobają Ci się też książki Agnieszki...

Faszerowane warzywa
Mrmilan83 | 2014-09-15 22:33:56

Jestem wielką fanką faszerowania papryki, bo ujmuje mnie ten "kapelusik" za każdym razem. Ale...

Faszerowane warzywa
Florettavip76 | 2014-09-15 22:33:30

Ja najczęściej robię faszerowane papryki albo pieczarki, papryki zazwyczaj faszeruję mięsem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników