Indyk z żurawiną i jabłkami

Indyk z żurawiną i jabłkami

Wspaniały pomysł na obiad świąteczny lub rodzinną kolację. aromatyczne jabłka i żurawina nadają mięsu niepowtarzalny smak podawać także z żurawiną ze słoika.

2 godziny 20 minut

Gotuje: BabinkaZgor Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • piersi indyka 1.5 kg
  • suszonye jabłka 10 dag
  • żurawina 10 dag
  • kieliszek wódki (ze źdźbłem w środku) lub 1 szt.
  • papryka słodka 0.5 łyżeczka
  • papryka ostra 0.5 łyżeczka
  • miód pszczeli 2 łyżka
  • oliwa 2 łyżka
  • pieprz 1 szczypta
  • sól 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Przeciąć pierś, zrobić kieszeń.
  2. natrzeć solą, pieprzem, paprykami.
  3. piekarnik nagrzać do 200 c
  4. jabłka i żurawinę zalać alkoholem, odstawić na 20 min
  5. pierś nadziać namoczonymi owocami, zaszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego
  6. polać oliwą i alkoholem z moczenia owoców.
  7. piec 1,5h, polewając powstałym sosem.
  8. parę minut przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem

2010-10-19 09:24:23
Bardzo fajny przepis! Idealny na świąteczny obiad! Bardzo lubię mięsa z dodatkiem owoców...np poznańska kaczka z jabłkami! Myślę że kaczka z taka zawartością (jabłka+żurawina) też byłaby pyszna!

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników