Kapusta kiszona z marchewką

w800_h600_ma_bffffff.jpg

pakowana do słoika przestoi zimę a nawet dłużej

4 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • kapusta biała 2 kg
  • kminek 2 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • cukier 4 szczypta
  • marchew 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Kapustę szatkujemy i przekładamy do kamionkowego naczynia. Dodajemy kminek, plasterki marchewki, sól, cukier i dokładnie mieszam. Odstawiamy w chłodne miejsce i ubijamy drewnianym kijkiem. Gdy pierwsze soki zaczną się wydzielać czekamy kilka dni (nie przerywamy "traktowania" kapusty kijkiem kilka razy dziennie) i następnie odciskając sok, kapustę nakładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy. Taka kapusta potrafi przestać całą zimę, a nawet dłużej.

Ostatnio na forum

Lubicie sushi?
SzefCharlie88 | 2014-07-22 21:23:49

Mi też posmakowało , a naprawdę jest mało rzeczy co mi naprawdę smakuje i sprawia...

jakie kuchnie europejskie lubicie i dlaczego
SzefCharlie88 | 2014-07-22 21:22:50

Z kuchni włoskiej mam bardzo fajny pomysł na przekąskę. Wystarczy bagietka, pomidory, oliwa z...

ziemniaczane przekąski
SzefCharlie88 | 2014-07-22 21:20:28

zjadłabym teraz takie placki ale nie ma mi kto trzeć ziemniaków a urządzenia do mielenia czy do...

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
SzefCharlie88 | 2014-07-22 21:19:12

Ja nie zarobiłam jeszcze grosza. Wciąż jestem na utrzymaniu rodziców. Studiuję już 6 lat, bo...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników