Kapusta kiszona z marchewką

w800_h600_ma_bffffff.jpg

pakowana do słoika przestoi zimę a nawet dłużej

4 dni

Gotuje: pacpaw Uwielbia: 0 osób

Tagi:

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 1

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 10 (podstawowa ilość: 10)

  • kapusta biała 2 kg
  • kminek 2 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • cukier 4 szczypta
  • marchew 4 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Kapustę szatkujemy i przekładamy do kamionkowego naczynia. Dodajemy kminek, plasterki marchewki, sól, cukier i dokładnie mieszam. Odstawiamy w chłodne miejsce i ubijamy drewnianym kijkiem. Gdy pierwsze soki zaczną się wydzielać czekamy kilka dni (nie przerywamy "traktowania" kapusty kijkiem kilka razy dziennie) i następnie odciskając sok, kapustę nakładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy. Taka kapusta potrafi przestać całą zimę, a nawet dłużej.

Ostatnio na forum

Placki ziemniaczane!
bernna | 2015-03-06 09:46:19

placki po węgiersku Składniki: 40 – 50 dkg szynki wieprzowej 2 – 3 łyżeczki...

szpinak - przepisy
bernna | 2015-03-06 09:44:54

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo- serowym. Bardzo szybkie danie, a jakże zdrowe. Polecam...

Lubicie sushi?
bernna | 2015-03-06 09:43:22

A ja bardzo lubie. Nie wiem czy ktoś z Was moze próbował nigiri m.in. z małżą Św. Jakuba,...

Ulubiona zupa
gabriel101 | 2015-03-06 00:05:45

zupa kapusciana Składniki na 4 porcje: 1 nieduża główka młodej kapusty (w oryginale...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników