Kartoflak z boczkiem

w800_h600_ma_bffffff.jpg

Smakuje rewelacyjnie!

1 godzina łatwy

Gotuje: laleczka20 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 30 (podstawowa ilość: 30)

  • ziemniaki 1 kg
  • jajko 2 szt.
  • sól, pieprz 1 szczypta
  • boczek wędzony 20 dag
  • cebula 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Połowę boczku i cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoto, odkładamy do ostudzenia.
  3. Resztę cebuli kroimy w drobną kostkę, dodajemy do utartych ziemniaków, wsypujemy mąkę, sól, pieprz (sporo), wbijamy jajko, dokładamy przestudzony boczek z cebulą i mieszamy. Wykładamy do formy do pieczenia, na to kładziemy plastry boczku i wylewamy ciasto.
  4. Zapiekamy i pilnujemy około 1 godziny.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników