Kartoflak z boczkiem

w800_h600_ma_bffffff.jpg

Smakuje rewelacyjnie!

1 godzina łatwy

Gotuje: laleczka20 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 30 (podstawowa ilość: 30)

  • ziemniaki 1 kg
  • jajko 2 szt.
  • sól, pieprz 1 szczypta
  • boczek wędzony 20 dag
  • cebula 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Połowę boczku i cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoto, odkładamy do ostudzenia.
  3. Resztę cebuli kroimy w drobną kostkę, dodajemy do utartych ziemniaków, wsypujemy mąkę, sól, pieprz (sporo), wbijamy jajko, dokładamy przestudzony boczek z cebulą i mieszamy. Wykładamy do formy do pieczenia, na to kładziemy plastry boczku i wylewamy ciasto.
  4. Zapiekamy i pilnujemy około 1 godziny.

Ostatnio na forum

Koktajle owocowe
MegaDinah84 | 2014-11-27 22:10:11

Zimowy koktajl owocowy – przepis Składniki: 4 łyżeczki konfitur lub dżemu...

Knedle z owocami
MegaDinah84 | 2014-11-27 22:09:08

knedle z owocami Składniki Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 5 dag...

Chłodnik
denverpl2767 | 2014-11-26 21:53:21

Chłodnik z jabłek - SKŁADNIKI: 1/2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego...

Chłodnik
denverpl2767 | 2014-11-26 21:52:44

Chłodnik jagodowy z kluseczkami ryżowymi - SKŁADNIKI: 20 dag jagód 400 ml jogurtu...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników