Kartoflak z boczkiem

w800_h600_ma_bffffff.jpg

Smakuje rewelacyjnie!

1 godzina łatwy

Gotuje: laleczka20 Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 3

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 30 (podstawowa ilość: 30)

  • ziemniaki 1 kg
  • jajko 2 szt.
  • sól, pieprz 1 szczypta
  • boczek wędzony 20 dag
  • cebula 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Połowę boczku i cebuli kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoto, odkładamy do ostudzenia.
  3. Resztę cebuli kroimy w drobną kostkę, dodajemy do utartych ziemniaków, wsypujemy mąkę, sól, pieprz (sporo), wbijamy jajko, dokładamy przestudzony boczek z cebulą i mieszamy. Wykładamy do formy do pieczenia, na to kładziemy plastry boczku i wylewamy ciasto.
  4. Zapiekamy i pilnujemy około 1 godziny.

Ostatnio na forum

Urządzam ogród
laviniaabc96 | 2015-03-03 12:05:07

U siebie mam meble ratanowe i jestem bardzo zadowolona. Wcześniej miałam drewniane ale było z...

Koktajle owocowe
InterBean94 | 2015-03-03 00:05:38

Koktajl owocowy - mango i banan składniki 1 dojrzałe mango 1 banan sok z 1...

Placki ziemniaczane!
InterBean94 | 2015-03-03 00:03:28

Ziemniaczane placki z pieczarkami W tym przepisie chodzi głównie o sos, który jest dodatkiem,...

Ulubiona zupa
InterBean94 | 2015-03-03 00:02:41

pieczarkowa Składniki: 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników