{{ state.title }} {{ state.desc }}

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
do 1 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Coś na słodko na deser lub obiad dla malucha.

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Kaszę płuczemy i parzymy wrzątkiem, odcedzamy i zalewamy wrzącą wodą z mlekiem. Dodajemy łyżkę masła i sól. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż kasza wchłonie wodę.

2

Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych szatkujemy, mieszamy z cukrem i cynamonem.

3

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy żaroodporne naczynie odrobiną oleju lub masła, po czym wkładamy warstwami kaszę i jabłka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kasza.

4

Na wierzchu układamy kawałeczki masła. Zapiekamy pod przykryciem przez ok. 35 min.

5

Zamiast kaszy można użyć ryżu.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.