Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

Coś na słodko na deser lub obiad dla malucha.

1 godzina

Gotuje: Ludka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 4

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 1 (podstawowa ilość: 1)

  • kasza jaglana 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • masło 2 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • jabłek 50 dag
  • cukier 0.5 szklanka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • masło 3 łyżka
  • śmietana 1 szt.

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Kaszę płuczemy i parzymy wrzątkiem, odcedzamy i zalewamy wrzącą wodą z mlekiem. Dodajemy łyżkę masła i sól. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż kasza wchłonie wodę.
  2. Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych szatkujemy, mieszamy z cukrem i cynamonem.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy żaroodporne naczynie odrobiną oleju lub masła, po czym wkładamy warstwami kaszę i jabłka. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kasza.
  4. Na wierzchu układamy kawałeczki masła. Zapiekamy pod przykryciem przez ok. 35 min.
  5. Zamiast kaszy można użyć ryżu.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników