Kiszka ziemniaczana

A tak wygląda kiszka ziemniaczana :]
więcej zdjęć

Ta kiszka to danie typowo wschodnie to taka regionalna specjalność.Jest bardzo prosta w wykonianiu ,mozna ja jeść zaraz po upieczeniu ale bardzo smaczna jest tez taka odsmażana na patelni. Ja robie też babkę ziemniaczaną- rózni się ona tylko tym że mase ziemniaczaną wylewamy do blaszki a po wierzchu przed pieczeniem polewamy lekko olejem.

3 godziny

Gotuje: ewelosa Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 2

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • ziemniaków surowych 2 kg
  • pól kilograma ugotowanych zmieniaków
  • boczku 25
  • cebula
  • jelita grube -wieprzowe

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na patelni.Wszystko razerm mieszamy w misce ,doprawiamy solą i pieprzem.Teraz masa napychamy kiszki - końce wiązemy nitką zeby masa nie wypływała.Układamy je na blaszce wysmarowanej olejem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 1,5 godziny.Po upływie połowy czasu pieczenia obracamy na drugą stronę.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników