{{ state.title }} {{ state.desc }}

Knedle ziemniaczane

Knedle ziemniaczane
do 1 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Knedle to wspaniałe i przepyszne danie (obiad, śniadanie, kolacja) na słodko! Są wyśmienite i nasycą każdą rodzinę... Smakują szczególnie dzieciom i młodzieży, choć muszę przyznać że żaden dorosły nimi nie pogardzi!

{{ item.title }} zobacz {{ item.title }} {{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki (wcześniej obrane, ugotowane, przestudzone i przepuszczone przez maszynkę) wykładamy na stolnicę i dodajemy (wysypujemy na nie) mąkę pszenną, a następnie ziemniaczaną.

2

W "kopcu" z mąk i ziemniaków robimy dziurę, do której wbijamy oba jaja. Całość zagniatamy rękoma, tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Odkładamy je na bok i posypujemy stolnicę (dość dokładnie) mąką.

3

Następnie odkrawając po kawałku ciasta formujemy wałki i krajemy je w kwadraciki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.