{{ state.title }} {{ state.desc }}

Kołduny

Kołduny
{{ recipe.attributes.time.val }} {{ recipe.attributes.time.txt }}
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}
Autor przepisu

Ludka

Inne przepisy autora

Podziel się

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
Przykład pierogów z kuchni litewskiej.

Sposób przygotowania

1

Mielimy mięso obrane ze ścięgien i błon, podlewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy, czosnek roztarty z solą, drobno pokrojoną cebulę i starannie wyrabiamy na gładką masę. Przyrządzamy ciasto pierogowe, po dokładnym wyrobieniu nakrywamy miską i pozostawiamy na kilkanaście minut.

2

Nastawiamy wodę z solą. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na nim gałki z mięsa wielkości orzecha laskowego, nakrywamy ciastem, dociskamy dookoła nadzienie, tak aby dobrze się skleiło i wykrawamy kołduny małą foremką.

3

Wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody, gotujemy kilka minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i rozkładamy na talerzu. Podajemy zalane gorącym rosołem.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.