Kołduny

Kołduny

Przykład pierogów z kuchni litewskiej.

b.d.

Gotuje: Ludka Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 0

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • mąka wrocławska 140 g
  • jajo 0.5 szt.
  • woda 0.5 szklanka
  • Nadzienie 1 szt.
  • baranina 160 g
  • wołowina 40 g
  • cebula 10 g
  • czosnek 5 g
  • majeranek 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Mielimy mięso obrane ze ścięgien i błon, podlewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy, czosnek roztarty z solą, drobno pokrojoną cebulę i starannie wyrabiamy na gładką masę. Przyrządzamy ciasto pierogowe, po dokładnym wyrobieniu nakrywamy miską i pozostawiamy na kilkanaście minut.
  2. Nastawiamy wodę z solą. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na nim gałki z mięsa wielkości orzecha laskowego, nakrywamy ciastem, dociskamy dookoła nadzienie, tak aby dobrze się skleiło i wykrawamy kołduny małą foremką.
  3. Wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody, gotujemy kilka minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i rozkładamy na talerzu. Podajemy zalane gorącym rosołem.

Ostatnio na forum

sery - jakie lubicie ???
hakleo | 2014-08-31 23:34:01

jak moglem, to lubiłem bardzo kozie i pleśniowe:)

Placki ziemniaczane!
hakleo | 2014-08-31 23:32:47

Ja wolę na ostro, chociaż jak byłem młodszy, to jednak wolałem na słodko

Koktajle owocowe
hakleo | 2014-08-31 23:31:50

uwielbiam sorbety, zwłaszcza, ze nie mogę jeść mleka

Napój orzeźwiający
hakleo | 2014-08-31 23:28:41

brzmi całkiem dobrze:)

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników