Kruche ciasteczka piernikowe

efekt mojej pracy ;)
więcej zdjęć

Bardzo dobre na Święta.

10 minut łatwy

Gotuje: uleczka2626 Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 15 (podstawowa ilość: 15)

  • mąka pszenna Lubella 1 kg
  • miód 25 dag
  • przyprawa do piernika 2 szt.
  • margaryna zwykła 20 dag
  • jaja kurze całe 2 szt.
  • soda oczyszczona 2 łyżeczka
  • cukier 1 szklanka
  • bakalie 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Zarumień 4 łyżki cukru. Zalej ok 1/2 szklanki wrzącej wody karmel i wlej do miodu. Wymieszaj, dodaj do rozpuszczonego tłuszczu. 2 jajka ubij z resztą cukru.
  2. Do miski wsyp mąkę, przyprawę, bakalie, sodę i zamieszaj. Wlej wcześniej przyrządzony rozczyn.
  3. Zaciągnij ciasto i wyłóż na stolnicę posypaną mąką.
  4. Ciasto wyrób, rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka. Piecz ok. 8 min w temp. 200 stopni.

Ostatnio na forum

Lubicie sushi?
IlanaWro77 | 2014-04-16 15:00:40

Ja sushi w zasadzie nigdy w życiu nie jadłam, jakoś nie ciągnie mnie do tej potrawy i w...

Idzie wiosma marzy mi się ................
IlanaWro77 | 2014-04-16 14:58:18

Mi marzy się sernik z truskawkami i zimne lody, imprezki przy grilu i jeżdżenie na rowerze do...

Farsz do lazanii
Młoda | 2014-04-15 16:59:19

Mój ulubiony farsz to cukinia, bakłażan, szpinak, czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa,...

Lubicie sushi?
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:59:26

Nie mam wielkiego doświadczenia z tym przysmakiem Japońskiej kuchni, bo zdarzyło mi się raptem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników