Kruche ciasteczka piernikowe

efekt mojej pracy ;)
więcej zdjęć

Bardzo dobre na Święta.

10 minut łatwy

Gotuje: uleczka2626 Uwielbia: 1 osoba

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 15 (podstawowa ilość: 15)

  • mąka pszenna Lubella 1 kg
  • miód 25 dag
  • przyprawa do piernika 2 szt.
  • margaryna zwykła 20 dag
  • jaja kurze całe 2 szt.
  • soda oczyszczona 2 łyżeczka
  • cukier 1 szklanka
  • bakalie 3 łyżka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)

  1. Zarumień 4 łyżki cukru. Zalej ok 1/2 szklanki wrzącej wody karmel i wlej do miodu. Wymieszaj, dodaj do rozpuszczonego tłuszczu. 2 jajka ubij z resztą cukru.
  2. Do miski wsyp mąkę, przyprawę, bakalie, sodę i zamieszaj. Wlej wcześniej przyrządzony rozczyn.
  3. Zaciągnij ciasto i wyłóż na stolnicę posypaną mąką.
  4. Ciasto wyrób, rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka. Piecz ok. 8 min w temp. 200 stopni.

Ostatnio na forum

Praca, studia czy może szkoła? Poznajmy swoje drugie ja
Florettavip76 | 2014-09-15 22:40:37

LatinaKrk2671: To jest tylko kwestia zorganizowania sobie czasu im człowiek ma więcej...

Czy lubimy czytać książki
Florettavip76 | 2014-09-15 22:37:28

Jeżeli lubisz książki Katarzyny Michalak to na pewno spodobają Ci się też książki Agnieszki...

Faszerowane warzywa
Mrmilan83 | 2014-09-15 22:33:56

Jestem wielką fanką faszerowania papryki, bo ujmuje mnie ten "kapelusik" za każdym razem. Ale...

Faszerowane warzywa
Florettavip76 | 2014-09-15 22:33:30

Ja najczęściej robię faszerowane papryki albo pieczarki, papryki zazwyczaj faszeruję mięsem...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników