Kugiel

Kugiel

Potrawa przypisywana Żydom, znana od dawna na litwie.W polsce niezwykle popularna w przedborzu nad pilicą (woj. łódzkie) i okolicach, tradycyjnie przygotowywana z okazji świąt. W przedborzu pieczona w wygaszanych na święta piecach piekarniczych (wstawiana do gorącego jeszcze pieca na całą noc) i rano wystawiana prosto na stół. Wersja żydowska potrawy pieczona była na gęsinie.

1 godzina

Gotuje: babuniagotuje Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 19

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • ziemniaki 4.5 kg
  • mąka Lubella 20 dag
  • cebula 2 szt.
  • żeberka wieprzowe 1.5 kg
  • jaja kurze całe 3 szt.
  • pieprz 1 łyżka
  • papryka 1 łyżeczka
  • smalec 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Zetrzeć ziemniaki, nie odcedzać. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, pieprz, starte cebule, wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Układać w natłuszczonym dużym, głębokim garnku na przemian warstwami: warstwa masy ziemniaczanej ? warstwa pokrojonych w kawałki żeberek.
  3. Pieczemy w piecyku gazowym lub elektrycznym w temperaturze ok. 200? ok. 3 ? 4 godzin pod przykryciem, później odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 1 ? 1,5 godz. W nieco niższej temperaturze (ok. 180? ).
  4. Gotowa potrawa winna mieć w miarę trwałą, zbliżoną do placków ziemniaczanych konsystencję.

2010-10-19 09:24:22
Zapomniałem napisać, że kugiel pikę w garnku emaliowanym z pokrywką.

Ostatnio na forum

Farsz do lazanii
Młoda | 2014-04-15 16:59:19

Mój ulubiony farsz to cukinia, bakłażan, szpinak, czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa,...

Lubicie sushi?
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:59:26

Nie mam wielkiego doświadczenia z tym przysmakiem Japońskiej kuchni, bo zdarzyło mi się raptem...

Idzie wiosma marzy mi się ................
Daniqwe1592 | 2014-04-14 14:58:03

słońce, jeziorko, wygrzewanie się na plaży z przyjaciółmi, może jakiś grill, zimne lody...

Naturalne barwienie pisanek.
niebieski | 2014-04-12 09:52:46

Postaram się w tym roku skorzystać z zamieszczonych rad, ponieważ mam już dość farbowania...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników