Kugiel

Kugiel

Potrawa przypisywana Żydom, znana od dawna na litwie.W polsce niezwykle popularna w przedborzu nad pilicą (woj. łódzkie) i okolicach, tradycyjnie przygotowywana z okazji świąt. W przedborzu pieczona w wygaszanych na święta piecach piekarniczych (wstawiana do gorącego jeszcze pieca na całą noc) i rano wystawiana prosto na stół. Wersja żydowska potrawy pieczona była na gęsinie.

1 godzina

Gotuje: babuniagotuje Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 19

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 6 (podstawowa ilość: 6)

  • ziemniaki 4.5 kg
  • mąka Lubella 20 dag
  • cebula 2 szt.
  • żeberka wieprzowe 1.5 kg
  • jaja kurze całe 3 szt.
  • pieprz 1 łyżka
  • papryka 1 łyżeczka
  • smalec 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (1)

  1. Zetrzeć ziemniaki, nie odcedzać. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, pieprz, starte cebule, wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Układać w natłuszczonym dużym, głębokim garnku na przemian warstwami: warstwa masy ziemniaczanej ? warstwa pokrojonych w kawałki żeberek.
  3. Pieczemy w piecyku gazowym lub elektrycznym w temperaturze ok. 200? ok. 3 ? 4 godzin pod przykryciem, później odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 1 ? 1,5 godz. W nieco niższej temperaturze (ok. 180? ).
  4. Gotowa potrawa winna mieć w miarę trwałą, zbliżoną do placków ziemniaczanych konsystencję.

2010-10-19 09:24:22
Zapomniałem napisać, że kugiel pikę w garnku emaliowanym z pokrywką.

Ostatnio na forum

Kto jest kucharzem, a kto kuchcikiem w Waszym domu?
Evaleri85 | 2014-12-19 21:04:48

W moim domu panuje równouprawnienie. Gotujemy razem z mężem, dla to bardziej dlatego, że on...

Ślub i wesele
Evaleri85 | 2014-12-19 20:58:23

Od zawsze marzyłam o weselu na świeżym powietrzu. Mogłam oszczędzić na innych elementach,...

Ciasto na tartę
Evaleri85 | 2014-12-19 20:50:59

Ja również robię ciasto na tarte lub quiche przy użyciu mąki tortowej. Zawsze wykonuję...

Woda mineralna
Evaleri85 | 2014-12-19 20:49:05

Nigdy nie przepadałam za typową wodą mineralną. Niekiedy miała naprawdę dziwny smak. Odkąd...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników