{{ state.title }} {{ state.desc }}

Kugiel

Kugiel
do 1 godz.
{{ recipe.attributes.level.txt }}
{{ recipe.attributes.portions.val }} {{ recipe.attributes.portions.txt }}

Podziel się

Potrawa przypisywana Żydom, znana od dawna na litwie.W polsce niezwykle popularna w przedborzu nad pilicą (woj. łódzkie) i okolicach, tradycyjnie przygotowywana z okazji świąt. W przedborzu pieczona w wygaszanych na święta piecach piekarniczych (wstawiana do gorącego jeszcze pieca na całą noc) i rano wystawiana prosto na stół. Wersja żydowska potrawy pieczona była na gęsinie.

{{ item.title }}{{ item.val }} {{ item.unit }}
To jest
{{ converted(calc) }}{{ calc.to.unit.code }}

Sposób przygotowania

1

Zetrzeć ziemniaki, nie odcedzać. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, pieprz, starte cebule, wszystko dokładnie wymieszać.

2

Układać w natłuszczonym dużym, głębokim garnku na przemian warstwami: warstwa masy ziemniaczanej ? warstwa pokrojonych w kawałki żeberek.

3

Pieczemy w piecyku gazowym lub elektrycznym w temperaturze ok. 200? ok. 3 ? 4 godzin pod przykryciem, później odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 1 ? 1,5 godz. W nieco niższej temperaturze (ok. 180? ).

4

Gotowa potrawa winna mieć w miarę trwałą, zbliżoną do placków ziemniaczanych konsystencję.

Komentarze

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapamiętywania preferencji i ustawień oraz zbierania anonimowych danych dla celów reklamowych i statystycznych. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz w każdym czasie określić sposób wykorzystywania plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Jeżeli pozostawisz te ustawienia bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Zmiana ustawień plików cookies może ograniczyć funkcjonalność serwisu.