Kurczak w warzywach

6.JPG

Delikatny kurczak z duszonymi warzywami, które po prostu rozpływają się w ustach. Danie można podać na uroczystym obiedzie, domowej kolacji lub zabrać na piknik. Bardzo smacznie komponuje się z sałatą lub mizerią oraz pieczonymi ziemniakami. Zapach potrawy roznosi się po całym mieszkaniu, więc jest to dobry sposób, aby zachęcić niejadków do obiadu. Często jest tak, że dzieci kręcą głową, gdy tylko zobaczą jakieś mięso, ale jeśli chodzi o tak przyrządzonego kurczaka, to zaczynają od warzyw a kończą na udku;-) Dla osób lubiących niecodzienne smaki proponuję dodać odrobinę cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Myślę, że przepis mógłby się znaleźć w kategorii i danie dla dzieci, i …uwodzenie;-))

2 godziny łatwy

Gotuje: Bartek Uwielbia: 0 osób

Wybierz przepis tygodnia! Oddanych głosów 2

Drukuj przepis » Zapisz PDF »
Niezalogowany

Dodaj do

  • Składniki
  • Kalkulator kulinarny

Ilość porcji: 4 (podstawowa ilość: 4)

  • udka kurze ze skórą 2 szt.
  • pierś kurczaka 2 szt.
  • seler 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • por 1 szt.
  • ostra papryka w proszku 1 szt.
  • czosnek 4 szt.
    ząbki
  • sól, pieprz 1 szt.
    do smaku
  • olej 1/4 szklanka

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łodyga
łyżeczka
łyżka
ml
pęczek
plaster
puszka
szczypta
szklanka
sztuka
na

 

  • Galeria krok po kroku
  • Sposób przygotowania
  • Wasze porady/opinie (0)
  • krok po kroku 1. Przygotowujemy udka i piersi kurczaka oraz warzywa: marchew, seler i por.
  • krok po kroku 2. Mięso nacieramy papryką ostrą, solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.
  • krok po kroku 3. Warzywa kroimy w słupki lub krążki.
  • krok po kroku 4. Przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na ciemnozłoty kolor.
  • krok po kroku 5. Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa, dolewamy ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 45 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Podajemy z sałatą, ziemniakami lub ryżem.

  1. Przygotowujemy udka i piersi kurczaka oraz warzywa: marchew, seler i por.
  2. Mięso nacieramy papryką ostrą, solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny.
  3. Warzywa kroimy w słupki lub krążki.
  4. Przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na ciemnozłoty kolor.
  5. Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa, dolewamy ¼ szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 45 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie.
  6. Podajemy z sałatą, ziemniakami lub ryżem.

Ostatnio na forum

Koktajle owocowe
Greta2595 | 2014-09-23 21:28:55

Zimowy koktajl owocowy – przepis Składniki: 4 łyżeczki konfitur lub dżemu...

Faszerowane warzywa
Greta2595 | 2014-09-23 21:28:09

Cukinia faszerowana mięsem mielonym 250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lub wołowiny 2...

Placki ziemniaczane!
Greta2595 | 2014-09-23 21:26:23

Placki ziemniaczane po studencku - składniki: Ziemniaki (1 kg) Cebula (2 szt) Ser...

szpinak - przepisy
Greta2595 | 2014-09-23 21:25:14

Szpinak smażony z czosnkiem i śmietaną Składniki: pęczek świeżego szpinaku 2...

więcej wpisów

Zdjęcia użytkowników